Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktören har fått all makt

8,5 miljarder kronor har gävleborgarna arbetat in och betalat som skatt per år för att förvaltas av ett antal med förtroende utvalda personer, som lovat ta ansvar för landstingssjukvård och region. Detta är vad de skattebetalande väljarna hoppas och tror.

Annons

Men all makt och allt ansvar för personal och 8,5 miljarder kronor har politikerna lämnat över till regiondirektören och vad de själva gör förutom att kvittera ut en väl tilltagen lön är för lekmannen en gåta. Något ansvar för fattade och verkställda beslut känner man i alla fall inte.

Väljarna har demokratisk rätt att få veta vad de förtroendevalda ämbetsmännen och kvinnorna uträttar. Men ingenting berättas. Alla undrar till exempel vad de beramade resorna till San Francisco givit för fördelar? Den stora kommunikationsavdelningen tiger.

Vad en lekman kan räkna ut, är att den nya organisation som landstingsdirektören införde för att skapa absolut makt, startade han med att i ett tidigt skede utan förvarning under en natt säga upp hela läkarsekreterarkåren. Det var en skräck- och skrämseldemonstration av makt. Ingen i sjukvårdsorganisationen skulle känna sig säker. Ingen fick heller ha åsikter. Då stävjades karriären. En fruktansvärd misstämning, oro och vantrivsel spred sig och har bara tilltagit. Mängder av kompetent arbetskraft har flytt.

För de tappra kvarvarande råder nu enligt utsago rent kaos. Trygg vård kan inte garanteras. Hela yrkesgrupper träder fram och berättar sanningen och jag hoppas fler ryter till.

I dessa dagar har forskare visat tydligt samband mellan den katastrofala arbetsmiljö, som landstingsledningen lyckats skapa, och hjärt- och kärlsjukdom hos dem som arbetar under stress utan ledningens närvaro, engagemang och uppskattning. Personalvård?

Nu används stora delar av de 8,5 miljarderna till att för höga överpriser göda 51 olika bemanningsföretag för att försöka rädda den kaossituation ledningen själv skapat.

Hela Vårdsverige känner till den odrägliga arbetssituation som råder här och också hur maktpolitikerna grymt svikit sina väljare och helt överlåtit makt och ansvar till tjänstemannastaben. Mot alla demokratiska och företags styrelseregler låter politikerna förvaltningen av det medborgarägda företaget missbrukas och drivas mot sammanbrottets rand. Inga vill flytta hit.

Jag hoppas tidningarnas redaktioner vill fortsätta mana fram en revolutionsanda för medborgarnas skull.

Jarl Karén

Glada Hudik

Ansvariga på Region Gävleborg har avböjt att kommentera insändaren.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons