Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diktator är orsak till flyktingströmmen

Den som är orsaken till den stora flyktingströmmen från Syrien är diktatorn Assad, som i nu 4 år bedrivit ett terrorkrig mot den egna befolkningen.

Annons

Bilder i tv har en enorm genomslagskraft. Jag tänker på bilden av 3-årige syriern Alan Kurdi som ligger död framstupa på en grekisk strand efter en misslyckad flykt från eländets Syrien, som tog livet av honom, hans bror och mor. På ett ögonblick förändrades världens varseblivning från brus till hård realism och fakta. Det går inte att värja sig från en sådan bild.

Jag tänker på två andra bilder i SVT-reportage från förra veckan, dels bilder från välkomnande och glada människor i Wien och Bryssel som tog emot flyktingar från Syrien med applåder, mat och dryck och dels bilder på ett drygt 10-tal medlemmar i den fascistiska organisationen Jobbik i Ungern. De senare var uppställda på linje, klädda i uniformsliknande kläder med beiga, kortärmade skjortor, svarta byxor nedstoppade i svarta kängor, armarna demonstrativt korsade över bröstet och med ögon som utstrålade lika delar hot och hat. De här killarna bär sannolikt på samma gener som medlemmarna i Pilkorsrörelsen i Ungern, som med beredvillighet och entusiasm levererade ungerska judar till nazisternas utrotningsläger. Jobbik är ett politiskt parti i Ungern med cirka 14 procent av platserna i det ungerska parlamentet och som Sverigedemokraterna hämtar en del inspiration ifrån.

Det är svårt att ta till sig att EU:s medlemsstater i öster, inklusive Finland har en sådan negativ inställning till att hjälpa flyktingar som flyr för sina liv och riskerar sina liv under resan till Europa. Under andra världskriget var en stor del av medborgarna där på flykt och beroende av att andra, bättre lottade länder ställde upp med skydd och hjälp.

Men den som är orsaken till den stora flyktingströmmen från Syrien är diktatorn Assad, som i nu 4 år bedrivit ett terrorkrig mot den egna befolkningen. Flera hundratusen syrier har dödats av regimen, hälften av landets 24 miljoner medborgare är på flykt varav 4 miljoner lyckats lämna landet. Större delen av landets infrastruktur är sönderslagen, skolorna fungerar inte, bristen på mat och vatten är akut. Klart att man måste lämna ett sådant land om man vill leva.

Att inte världssamfundet lyckats stoppa en sådan galning kan få mig att känna något som kan kallas världssmärta. "Var blev ni av ljuva drömmar om en mänskligare jord, ett nytt sätt att leva, var det bara tomma ord?"

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons