Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital bio i hela länet

För att bevara och utveckla biografer runtom i landet så anser vi att staten bör medverka i en satsning på digitalisering av biografer.

Annons

Digitalisering kommer inom kort att vara en förutsättning för filmvisning, men också för distribution av annan kultur och för att skapa mötesplatser i hela landet. En satsning bör därför göras för att biografer på mindre orter och komplementbiografer på större orter ska kunna digitaliseras. Filmutredningens uppskattning är att det rör sig om maximalt cirka 500 biografsalonger som skulle kunna omfattas av en sådan satsning. Ett eventuellt statligt stöd ska kräva en medfinansiering från kommuner, biografägare, näringsliv och andra intressenter.

Det är även något som alliansarbetsgruppen för kultur och idrott föreslår.

Detta är något som vi och Centerpartiet är mycket nöjda med. Frågan är av stor betydelse för ett tillgängligt kulturliv över hela landet. Med digital teknik öppnas för andra aktiviteter än bara filmvisning. Det blir möjligt att exempelvis visa en teaterföreställning som går på annan ort i direktsändning eller en operaföreställning från Metropolitan. En annan sak är att man kan delta digitalt på seminarier. Sammantaget bidrar detta till ett bredare kulturutbud i hela landet och nya förbättrade möjligheter till demokratisk dialog.

För Gävleborgs del skulle 3D-biografer skapa en attraktivitet som är otroligt viktig. Vi hoppas nu att alliansen med ett starkt Centerparti får driva dessa frågor under nästa mandatperiod. Vi vill att kulturen säkerställs för alla medborgare i Sverige, var man än bor!

Kenneth Nilshem (C)

Arbrå, ordförande i landstingets TRU-nämnd

Magnus Svensson (C) Söderhamn, gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons