Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diabetes – en folksjukdom

Det är diabetes typ 2 som är vanligast, den många insjuknar i.

Annons

Stress, övervikt, rökning och brist på motion är de största riskfaktorerna. Stroke, det vill säga blodpropp i hjärnan, hjärnblödning. Konsekvenserna kan bli svåra, eftersom hjärnan skadas, kan orsaka förlamning och talsvårigheter.

Vill det sig illa kan man dö av skadorna. Där är det viktigt att man kommer under vård fortast möjligt, tiden är viktig. Äter man mycket frukt, grönsaker och fullkorn, det vill säga sådant som innehåller mycket antioxidanter, minskar man risken att drabbas av stroke. Båda dessa sjukdomar har gemensamt att hälsosamt leverne med motion och bra kost ger främsta behandlingsmetoden.

Jag ser med oro hur hjärtmottagningar och hälso/sjukvårdens indragningar och läkarbrist leder till otrygghet och minskad framtidstro, hur vi i framtiden ska få vård i rätt tid och hur vi i framtiden skall ha råd med att gå till läkare, och ha råd med mediciner och hjälpmedel?

Skattesänkningarna i all ära, men de pengarna borde satsas på hälso/sjukvård istället för att göra de rika rikare. Nu är det dags att vi vaknar och förenar oss i pensionärsföreningar, sjukdomsföreningar, exempelvis diabetesföreningar, och företagarföreningar, att gemensamt kämpa mot försämringar och indragningar inom omsorg och vård. I morgon kan det vara din tur att vara patient.

Att satsa krafter på detta är en väg mot att vi norr om Dalälven skall kunna överleva med arbete, sjukvård och ett liv i trygghet. Vi i Diabetesföreningen kommer att kämpa och föra vidare information, så vi kan bemöta framtiden med ljusare framtidstro och ställa krav på beslutsfattare och att satsa på ett samhälle för alla.

Tord Björck

Färila

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons