Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det visar att vindkraft är en omöjlighet

Replik till Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (28/8): Livsfarlig, dyr och onödig?

Annons

Jag tror att du inte förstår hur ett elsystem fungerar.

El måste produceras i exakt samma stund som den förbrukas. Ännu har vi inte teknik att lagra stora mängder elenergi och det lär dröja många år innan det blir möjligt. Kanske blir det aldrig.

Problemet med vindkraften är att den inte är tillgänglig när den bäst behövs. Vi kan ju inte stänga ner elnätet bara för att det inte blåser utan då måste andra kraftkällor sättas in. Under vintern i år har det varit flera perioder då vindkraften i stort sett stått stilla över hela landet.

Vi kan som exempel titta på hur det såg ut mellan klockan 19 den 13 februari och klockan 17 den 14 februari: Under den perioden var effektbehovet som minst 14 844 MW och som mest 19 228 MW. Under samma period gav vindkraften som minst 302 MW och som mest 550 MW.

Vattenkraften gav under samma period 7 547–11 567 MW och kärnkraften 7 069–7 080 MW.

Det visar ju att vindkraften är en omöjlig kraftkälla! Om du har en annan åsikt vill jag att du visar hur kärnkraften kan ersättas med så kallad förnybar energi, det vill säga vilka energikällor skall klara effektbehovet när det är som störst och kärnkraften är avstängd.

Nu var ju förra vintern ovanligt mild. Det kommer säkert kallare vintrar och även då måste vi klara effektbehovet när det är som störst.

Sven-Erik Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons