Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det skulle behövas besked

Det verkar inte lätt att få besked om vad Svenska kyrkan numera officiellt står för i en viss aktuell fråga. Välviljan är inte att ta fel på, och det är bra att kyrkan liksom staten vill göra bot för gångna försyndelser.

Annons

Det verkar inte lätt att få besked om vad Svenska kyrkan numera officiellt står för i en viss aktuell fråga. Välviljan är inte att ta fel på, och det är bra att kyrkan liksom staten vill göra bot för gångna försyndelser. Själv har jag i långa stycken gillat och uppmuntrat utvecklingen. Men just därför känner jag ett särskilt stort ansvar för att den inte ska skena iväg.

Så vad gäller nu? Låt mig precisera alternativen.

Antingen gäller vad präster och allmänhet nog tror: kyrkomötets beslut om äktenskapet den 22 oktober 2009 gällde i grunden människor som inte kan tända på personer av motsatt kön.

Det ska uppfattas som en öppning för pastorala undantag för en tydligt avgränsad och utsatt grupp. Det kan fortfarande anses finnas en särskild poäng med att ha både en pappa och en mamma.

Eller också gäller det som både jag och RFSL tror, att kyrkomötesbeslutet innebär: att alla våra barn och ungdomar, även icke specifikt homosexuella, också av kyrkan ska få lära sig att de i mogen ålder, ifall de har lust, precis lika gärna kan ha samlag med och prova bilda familj med någon av samma kön som med någon av motsatt. Det finns ingen särskild poäng med att ha en pappa. Eller med att ha en mamma.

Av stat och kommun, skolan till exempel, ska ju våra barn och ungdomar nu tydligen helst få lära sig att föreningen mellan man och kvinna inte på något sätt är extra väldesignad. Och nu förstår jag det som att kyrkomötet vill lära dem att den inte heller är välsignad på något särskilt sätt. Har jag fel eller inte?

Det tycks inte lätt att få ett offentligt och begripligt svar, av vare sig präster eller kyrkopolitiker. Man ville motverka homofobi – utmärkt! – men har med statens hjälp försatt sig i rena queerträsket. Kanske någon journalist kunde hjälpa till att reda ut det här?

Andreas Holmberg

förälder

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons