Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ska finnas tydliga syften och mål

Då utrikespolitik inte är ett kommunalt kompetensområde, är det angeläget att kommunernas internationella engagemang har tydliga syften och mål.

Annons

Detta för att på alla sätt gagna kommuninvånarnas intressen och skattepengar. Medverka till att stärka global solidaritet, frihet och jämlikhet, inte minst i dessa tider av främlingsfientlighet och terror, är också angeläget.

Bollnäs kommun har sedan många år bedrivit ett engagerat vänortsarbete, med start i fadderverksamhet för det efter andra världskriget hårt drabbade Finland. En framgångsrik och levande verksamhet, inte minst för våra ungdomar och föreningslivet. Möten mellan människor och grupper.

Förändringen i östeuropa, och Sveriges EU-medlemskap, krympte världen ytterligare, närmandet mellan folk och länder tog fart, inte minst kontakter mellan Norden och Baltikum.

Exempelvis startade samverkan mellan Bollnäs och Ogre i Lettland under tidigt 1990-tal. Verksamhet som var planlagd och strukturerad, gällande bland annat vuxenutbildning och miljöarbete. Vi har nu Leaderarbetet i det europeiska landsbygdsprogrammet för bland annat kontakter mellan människor på den lokala nivån.

Nu handlar mycket om Asien – Kina med flera länder. För Bollnäs del har starten på samarbetet med Kina minst sagt varit skakig. Avsaknaden av syfte, strategi, struktur och mål och överenskommelser, och avtal gjorda lite hur som helst, utan analys och diskussion i beslutande politiska församlingar, har tyvärr präglat arbetet.

Ett långsiktigt och seriöst arbete måste bygga på mer än enskilda personers relationer och tillfälliga ställning. I både demokratier och diktaturer byts personer ut, fredligt eller våldsamt. Utvecklingen under senaste tiden har blivit till en riktig rötmånadshistoria.

Kommunfullmäktige måste nu få en heltäckande och gedigen redogörelse för allt detta. Sedan, utifrån medborgarnyttan, kan kommunfullmäktige ta ställning till, och besluta, hur det internationella arbetet och kontakterna ska gå till i framtiden. Vad är syfte och mål? Hur göra arbetet effektivt, strukturerat och trovärdigt?

Kenneth Nilshem (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons