Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det osolidariska samhället

Tala om för mig hur detta är möjligt. Hur kan denna semantiska lögn gå hem. För att hjälpa folk ur utanförskapet, säger man, ökar regeringen skatten med 11 procent för sjuka, arbetslösa och pensionärer, alltså de som har minst ändå.

Annons

Denna skatteökning göms med ett semantiskt knep i termen "jobbskatteavdrag" för de friska och arbetande, och sedan sägs det att detta ska ge fler jobb. Sanningen är en hittills stigande 8,9-procentig allmän arbetslöshet, och 25-procentig ungdomsarbetslöshet.

Pensionärernas utanförskap förstärks sedan ytterligare med att de ges en 3-procentig sänkning av sin pension i år och ett obekant antal år framåt, medan de arbetande får sin motsvarande lönehöjning varje år.

Lägg märke att konstruktionen med den så kallade bromsen är sanktionerad av både allians och socialdemokrati. Sedan försöker man att inbilla pensionärerna att man vill dem väl. Alliansen med ett höjt grundavdrag på 5 miljarder kronor, oppositionen med 7,5 miljarder kronor.

Man undviker noga att berätta för någon att man redan tagit in 32 miljarder kronor i högre skatt av just pensionärerna, liksom naturligtvis att Göran Persson med benäget riksdagstillstånd 1993 drog in 258 miljarder kronor ur pensionsfonder, skapade av pensionärerna, till statskassan. Pensionärerna utsätts alltså för ett tjyv- och rackarspel med en sällan skådad politisk blåröd färgning.

Två nya samhällsklasser har skapats, av som de själva säger sig vara det enda arbetarpartiet. Ja visst, de unga och arbetande på den ena sidan mot de gamla, sjuka och arbetslösa på den andra.

Ett antisolidariskt Sverige, så långt som det är möjligt från det solidariska samhälle som vi nyss var så stolta över att äga som vårt eget. Inget annat hjälper än en egen tydlig politisk röst för pensionären. Sluta tänka rött eller blått. Lita bara på SPI, Seniorernas eget parti.

Sten Rigedahl

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons