Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det liknar panik

Det bestående intrycket blir att Evy Degerman (C) helt enkelt har bestämt sig för att Bollnäsborna inte ska få tillbaka sitt torg. Det får tydligen inte hända, bygg hellre vad som helst.

Annons

Först Olle. Och så tar Evy Degerman (12/1) till orda i egen sak. Jag har inte ändrat mig, deklarerar hon. Frågan är om det är något att vara stolt över. Hon hade fel redan för tre år sedan.

Här är några punkter:

Drevet går, skriver hon martyriskt. Men det är inte synd om Evy. Hon borde bara inse att hon, som tog initiativet till att sälja torget, också har ett ansvar. Det är detta vi talar om, en politikers ansvar. Det kan inte kallas drev.

Hon vill ha en galleria, skriver hon. Igen! Men ursäkta, var det inte ett danskt företag som jobbade med detta i två år? Med all hjälp från kommunen och extra förmånliga villkor. Och det gick inte. Ska vi börja om?

Fiaskot skyller hon på ett överklagande, och på lågkonjunkturen. Men det är en myt. Det överklagande som förekom var från början saknade betydelse eftersom vederbörande var obehörig, och alla visste att det skulle bli avslag.

Problemet att få hyresgäster visade sig däremot genast. Alltså före lågkonjunkturen. De kända starka handelskedjorna var aldrig intresserade. De etablerar sig helt enkelt inte på så små orter. Andra bedömde projektet som olönsamt. Danskarna och kommunen hade gjort en felbedömning.

Bollnäs var på fallrepet 2007, påstår Evy. Affärslokaler stod tomma. Men varför försökte man inte få dessa uthyrda i först hand? Nu är de tydligen färre, helt utan draghjälp från en galleria.

Folk klagade på de fula fasaderna runt torget, säger hon. Konstigt nog är de inte åtgärdade än. Men nu syns de så mycket bättre, eftersom man helt i onödan sågade ner de träd som skymde dem. Vem tar ansvar för det?

Det borde finnas fler kaféer och restauranger, var ett annat önskemål. Men det som fanns fraktades bort.

Ja, allt blev fel. Tyvärr är det inte slut än. Nu vill hon att en byggentreprenör får ta hand om en del av torget och bygga… tja, en galleria… eller gärna bostäder… en hängbro över Nygatan vore kanske kul…

Det låter vagt i överkant. Men tanken är kanske att han ska få fria händer?

Ännu i dag har vi inte fått veta varför centrum måste utvecklas just på torget, och varför just på detta fantasilösa sätt. Varför där måste byggas något som ingen har frågat efter.

Eller varför detta spektakel över huvud taget måste fortsätta. Några vettiga skäl att bygga finns inte. Tänk efter! Det enda rimliga och självklara är att helt lugnt ta tillbaka torget först, och tänka sedan. Detta liknar panik.

Det bestående intrycket blir att Evy Degerman (C) helt enkelt har bestämt sig för att Bollnäsborna inte ska få tillbaka sitt torg. Det får tydligen inte hända, bygg hellre vad som helst. Och det har blivit den övergripande ambitionen. Prestige kallas den sjukan, någon annan diagnos är svår att hitta.

2007 ville nio av tio ha torget kvar. Vad Evy Degerman inte har ändrat sig om är att fortsätta strunta i vad Bollnäsborna själva vill.

Thomas Tidholm

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons