Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det krävs omedelbara åtgärder”

/
  • Det handlar om att arbetsbelastningen måste vara rimlig och att det behövs ett nationellt mått för antalet ärenden per handläggare i socialtjänsten, skriver företrädare för Vision. Personen på bilden har inget samband med debattartikeln.

Läget inom socialtjänsten är allvarligt och det krävs omedelbara åtgärder. I veckan besöker regeringens samordnare för den nationella barn- och ungdomsvården Hudiksvalls kommun, skriver företrädare för Vision.

Annons

Nu måste arbetsgivare, politiker och fackförbund hjälpas åt att stärka grunden för socialtjänsten.

Under det senaste året har larmrapporterna om socialtjänsten varit många. Visions medlemmar vittnar om orimlig arbetsbelastning, bristande introduktion, it-system som strular och chefer som inte har tid att leda.

Läget är akut, och regeringen har samlat fackförbund, arbetsgivare och andra experter till en nationell dialog. Den syftar till att stärka socialtjänsten – att bryta den nedåtgående spiral som drabbar såväl medarbetare som de människor som behöver hjälp.

Regeringen har också tillsatt en nationell samordnare för barn- och ungdomsvården. I veckan besöker samordnaren Cecilia Grefve Hudiksvalls kommun. Då kommer vi att berätta för henne om de 100 förslag som Vision har tagit fram för att säkra framtidens socialtjänst. Förslagen finns samlade i en rapport, 100 röster om framtidens socialtjänst, och bygger på erfarenheter från våra medlemmar inom socialtjänsten. De som kan verksamheten allra bäst.

Det handlar om att arbetsbelastningen måste vara rimlig och att det behövs ett nationellt mått för antalet ärenden per handläggare i socialtjänsten, att nyanställda får rätt introduktion, att IT-systemen reformeras, att chefer avlastas och får tid att vara närvarande ledare, att medarbetarnas kompetens tas tillvara och inte minst att regeringen tillsätter en socialtjänstkommission som ser över hela socialtjänsten.

Men för att lyckas behövs lokala initiativ. Initiativ som ger medarbetarna tid och möjlighet att göra ett professionellt arbete.

Vi vet att mycket arbete redan är på gång runt om i landet. Visions medlemmar har till exempel bidragit till en socialsekreterarkommission i Göteborg, initierat en lokal dialog mellan politiker och tjänstemän i Nyköping. Nu undrar vi, hur kan Vision och arbetsgivaren tillsammans förbättra situationen i Hudiksvalls kommun?

Kim Jutterström

ordförande Vision i Hudiksvalls kommun

Veronica Magnusson

förbundsordförande Vision

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons