Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det krävs en insats om något ska kunna växa

I måndags (30/7) fanns en förvirrande insändare signerad av vd Svensk Vindenergi. Det är svårt när man vill säga en sak men ändå, som företrädare för svensk vindenergi, måste säga en del annat också för att hålla en vederhäftig front.

Annons

Hennes fråga är inte om vi vill ha mer vindkraft. Vi måste bygga medan det finns utsikt till vinster för industrin.

Den verkliga frågan för folket är dock var och när och hur vindkraftindustrier kan byggas. Frågan är också i vilken grad mer vindkraft ersätter andra energikällor och vilka. Om vindkraft inte ersätter något är miljövinsten obefintlig. I Hudiksvalls kommun finns exempelvis, om jag fattat det rätt, majoritetspolitiker som röstar för uppgraderad och bibehållen kärnkraft.

Vindkraft sägs skapa nya jobb och tillväxt. Tillväxtekonomin är det enfaldigaste som drabbat världen. Det är klart för alla med något slags bondförnuft att den inte håller. Den mest trögtänkta bonde vet att det krävs viss insats för att få något att växa – gödning och vatten till exempel. Annars går det inte.

Vår värld är redan utarmad. Just vid den här tiden på året har vi förbrukat de förnybara råvaror vår planet förmår frambringa. I fem månader tär vi på ett kapital som inte kan förnyas. Och så har det varit i flera år.

Det man bör ta fasta på i Annika Helker Lundströms artikel är att hon trycker på det ansvar en exploatering för vindkraft kräver, för både miljö och närboende. Tidig information och aktiv dialog, som garanterar berördas inflytande, är särskilt viktigt när bara runt 13 procent av Sveriges befolkning är tydligt positiv till vindkraft nära fast boende eller fritidsboende. Här måste minsann kommunalrådet med ansvar för planfrågor bättra sig.

Jordbruksverket som svarar även för landsbygden meddelar i juli att naturgivna tillgångar ger fördelar i verksamheter som naturnära turism, småskalig livsmedelsindustri och besöks- och turismnäring. De ger kraft för ökad sysselsättning och drar nytta av landsbygdens specifika resurser.

Avgörande för möjligheterna till ekonomisk tillväxt på landsbygden är att miljön är attraktiv. Viktigt för att skapa en attraktiv miljö är att landskapet är varierat, och för detta förutsätts i många avseenden ett aktivt jordbruk. Hudiksvall med Dellenbygden är enastående.

I den storskaliga industriproduktionen, dit vindkraftsparker hör, ersätts arbetskraft med kapital, vilket leder till svag tillväxt i arbetstillfällen, meddelar Jordbruksverket.

Kelvin Ekeland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons