Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har uppstått en konflikt i hennes inre"

/
  • Från Jehovas vittnens religiösa konferens i Stockholm i början på juli.

Sedan reportaget (Hälsingetidningar 2013) om Jehovas vittnens utfrysningsbeteende har jag i flera insändare försökt få dem att besvara olika frågor, men utan framgång, skriver Stig Persson.

Annons

De kallar sin tro för sanningen. Att sedan vägra besvara frågor som uppstår i samband med deras lära verkar besynnerligt och ger upphov till misstankar, inte bara mot dem som predikar denna lära, utan också mot deras gud. Tänk särskilt på det ni som är lärare.

Jag skrev senast att det finns andra argument i Bibeln än de som organisationen använder som försvar för sin utfrysning. För att förstå dessa krävs att man har empati. Det är just den förmågan som gör att man förstår nöden och är redo att hjälpa. För att belysa detta har jag tänkt mig en situation som visar allvaret i att skapa barriärer mellan människor. Situationen: En mor som är ett Jehovas vittne tar en biltur med sitt lilla barn. Av någon orsak går bilen av vägen ut för en slänt, tillräckligt djup för att bilen inte ska synas av förbipasserande.

Trafiken rusar förbi tills en bilist ser hjulspåren som leder utför slänten. Han kör förbi men stannar och tänker att kanske har något hänt. Han ser en bil liggande på taket med gråtande människor i. Han rusar fram för att göra en koll och ringer 112.

Under arbetet med att hjälpa får han ögonkontakt med modern, som stelnar till. Hon tittar rakt in i ögonen på en så kallad avfälling som hon fått lära sig avsky. Han blir också spänd, men frågar lugnt, vill ni ha hjälp av mig? Ja, svarar modern darrande medan tårarna rinner i det blodiga ansiktet. Räddningsfordon anländer och räddningen går bra. De kommer under vård, lyckligtvis utan allvarlig skada.

Efter en tids vård återvänder livet till det normala med bland annat promenader på stan. Vid en sådan promenad inträffar detta. Modern får på håll se den man som bidrog till att de blev räddade, denne man, den avskyvärde avfällingen har hon tidigare försökt undvika genom att gå på sidan eller titta bort. Nu är det en ny situation. Den avskyvärde har blivit deras räddning. Många tankar far genom huvudet medan de närmar sig varandra. Hur ska hon handla nu? Så är de plötsligt mitt för varandra. Han hälsar och frågar hur de mår, och uttrycker sin glädje över att ha kunnat hjälpa dem. Modern tackar för all hjälp. För honom känns det glädjande att få tala med sin tidigare trosfrände. Det är lite spänt från båda håll så samtalet blir kort, men vänligt. De skiljs som goda vänner. Hon vandrar vidare med sitt barn och huvudet fullt av frågor. Hur ska hon handla härefter? Ska hon styras av sina känslor av tacksamhet mot deras räddare eller ska hon återigen visa en hård attityd enligt organisationens föreskrifter. Det har uppstått en svår konflikt i hennes inre.

Ansvaret att presentera lösningen på problemet är ert, ni som har konstruerat och förfäktar denna lära, som förvirrar och skadar människors känsloliv, och även blir orsak till fiendskap.

Besinna nu ert ansvar.

Stig Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons