Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det här hörde jag Rosling säga

/

Det var det där med hur djävulen läser Bibeln, eller vad han gör, nu i vår massmediala tid! skriver insändaren med riktning Gillis Westman (3/10) med anledning av hur olika de uppfattade det som sades SVT:s program Hela Sverige skramlar.

Annons

Jag, liksom Westman hörde och såg Hans Rosling i Hela Sverige skramlar. På sitt oefterhärmliga, tydliga och effektiva sätt åskådliggjorde Rosling vad flyktingkatastrofen i världen, och speciellt i Syrien, innebär. Han fick – förhoppningsvis – dem som eventuellt inte förstått det ännu att inse vilken ytterst liten andel av världens flyktingar som når oss i västvärlden

Jag hörde Rosling berätta hur viktigt det är att vi hjälper FN:s flyktingorganisation UNHCR som ger det första skyddet i enorma flyktingläger i Syriens grannländer. Man behöver 25 kronor per dag och flykting – nu får man bara 10 kronor, vilket inte ens räcker till mat och än mindre till skola för barnen.

Jag hörde inte Rosling säga att vi ska stänga våra gränser, hålla flyktingar borta med tårgas och vattenkanoner som det av Sverigedemokraterna så beundrade Ungern gör.

Roslings uppgift denna kväll, vilket han tydligt proklamerade, var att klargöra flyktingsituationen på grund av kriget i Syrien och behovet av stöd till UNHCR som han känner väl och hyser stort förtroende för.

Hans uppgift var inte att kommentera eller tala mot det faktum att en bråkdel, totalt sett, av flyktingarna – om än i ökande antal – söker sig till Europa och Sverige. Tvärtom sade han att våra regeringar borde ge människorna som flyr möjlighet att söka asyl och slippa de livsfarliga båtfärderna. Det måste finnas en gräns för hur många man tar emot säger folk. Ja, Libanon bågnar av flyktingar de tagit emot. Inget EU-land är i närheten av det antalet.

Några fler citat: "Vi måste vinna över det onda! Kriget i Syrien måste ta slut!". Och: "Vi måste sluta tjafsa om att hjälpa här eller där – alla människor måste ha hjälp, överallt!"

Tänk, så olika vi ser och hör och uppfattar samma tv-program!

Christina Berg-Tylöskog

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons