Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller våra barns framtid

I denna starka och känslosamma debatt som råder om Struktur skola i Bollnäs kommun, med möten om att rädda olika skolor, så utgår man från vad man tror är bäst för sitt barn och sin bygd.

Annons

Men vi vet att elevantalet sjunker i hela kommunen och att flyttströmmarna går mot tätorterna. Vi vet också at tmorgondagens arbeten blir mer och mer kvalificerade vilket kräver högre utbildning!

Faktum är att vi har för mycket lokalyta, vi har skolor som har plats för ungefär 1 000 elever som inte finns. Vi lägger i dag 4 000 kronor per elev mindre till undervisning, än jämförbara kommuner. Vi betalar betydligt mer till lokalytor per elev än jämförbara kommuner. 

Vi väljer bort att lägga resurserna på mötet mellan eleven och läraren, som vi vet är avgjort det viktigast för våra barns studieframgång. Pengar till undervisning går till uppvärmning av lokaler som egentligen inte behövs. Därför skulle en skattehöjning bara försvinna i ett stort hål av uppvärmnings- och underhållskostnader. Därför är det fel väg att gå.

Vi anser därför att en ny skolstruktur är ett nödvändigt beslut för kommunens alla barn.  Dagens förskolebarn är morgondagens elever. Barngrupperna i Bollnäs kommun är nu 18-23 barn!

Vi säger alla att vi jobbar för mindre barngrupper i förskolan och grundskolan men utvecklingen har hittills gått åt fel håll. Det är dags att sluta tänka egoistiskt, revirtänkande och populistiskt både som politiker och som kommuninvånare.

Det gäller våra barns framtid. Vi måste ta gemensamt ansvar och fatta nödvändiga beslut trots att besluten många gånger är svåra.  Vi måste tänka på vad som blir bäst för flest och i det här fallet är det för barnen och eleverna i Bollnäs kommun!  Får alla barn en bra och lika tillgång  till utbildning?

Har alla barn möjlighet till utveckling i sin skola? Har alla barn möjlighet att lyckas i klassrummet? Har eleverna en skola som är fin och fräsch, som de kan vara stolta över? Är barngrupperna så små att alla barn blir sedda och bekräftade?

I en framtid med krympande resurser till skolan måste resurserna fördelas dit där de gör störst nytta, till mötet mellan varnet och läraren. Därför är det viktigt och nödvändigt att beslut fattas nu.

Bollnäs Rengsjö S-förening

genom Erika Engberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons