Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns utrymme för löneökningar

Nu vill Svensk Näringsliv att de som har jobben kvar ska betala notan en gång till. Med bibehållna vinster går företagen minst lika bra nu som före krisen och då finns också utrymme för lönehöjningar, vilket är vad vi kräver i våra avtalsförslag.

Annons

Svensk Näringsliv, med underorganisationer, satsar hårt på att inga anställda ska ha höjda löner i avtalsrörelsen som pågår för fullt.

Deras argument är att företagen har fullt upp med att överleva och inte mäktar med några löneökningar. Vid första ögonkastet kan detta resonemang verka rimligt. Arbetsgivare som arbetstagare ska gemensamt ta ansvar för Sveriges, och därmed också företagens ekonomi eftersom både företag och anställda bidrar till vår gemensamma välfärd på många sätt.

Det är också min fasta övertygelse att det är så det ska gå till. Problemet är att svenska arbetstagare redan har betalat en stor del av notan för den finanskris som hela världen befinner sig i just nu. Detta beror på att företagen varslar och säger upp anställda när orosmolnen hopar sig.

Självklart behöver vi välmående företag med god ekonomi – på så sätt räddar vi många jobb för våra medlemmar. De som blir arbetslösa ska ha rimliga villkor för att bibehålla en del av inkomst (a-kassa) och hjälp att komma till ett nytt jobb så fort som möjligt (omställningsstöd).

Detta är vi mer eller mindre överens med arbetsgivarna om, med undantag för att Svensk Näringsliv tycker att nivåerna i a-kassan ska sänkas. Sammantaget gör detta att många av företagen på den svenska arbetsmarknaden har behållit sina vinster, som uppkom innan finanskrisen, i bolagen. Därmed har de arbetslösa betalat för krisen.

Nu vill Svensk Näringsliv att de som har jobben kvar ska betala notan en gång till. Det är skamligt, en ren förolämpning mot alla arbetstagare. Med bibehållna vinster går företagen minst lika bra nu som före krisen och då finns också utrymme för lönehöjningar, vilket är vad vi kräver i våra avtalsförslag.

Vi tar ansvar för företagens och Sveriges ekonomi och har därför noggrant räknat ut att ett rimligt krav, som företagen mäktar med, är 745 kronor mer per månad för butiksanställda och 620 kronor mer per månad för lageranställda. Den enda effekten av att inte ge de anställda ökade löner är ännu större vinster för företagen.

Poul-Erik Jensen

ombudsman Handelsanställdas Förbund avdelning 26

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons