Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns lösningar för Ljusdal

I den synnerligen allvarliga politiska situationen i Ljusdal uppger ett parti att det måste tänka på sina väljare. Vilket parti har inte detta ansvar men stannar det politiska ansvaret därvid?

Annons

Har inte det eller de partier som tar ett övergripande politiskt ansvar också ansvar för alla kommuninvånare, det vill säga en mycket vidare krets än egna partiets väljarkår? Har inte den politiska majoriteten också ett ansvar för alla de som av olika orsaker inte deltagit i kommunvalet: barn, ungdomar före 18 år, äldre som inte orkat eller kunnat rösta, och alla andra som av olika skäl inte deltog i valet. Bör det inte finnas ett visst politiskt ansvar för alla kommuninvånares väl och ve hos en kommunledning?

Har inte de partier som utgör majoriteten ett ansvar som är vidare än endast den formella organisationen en kommun utgör? I vår kommun gäller det en budget på cirka en miljard kronor och cirka 1 800 anställda. Har inte de partierna också ett ansvar för att verka för att kommunen skall vara attraktiv och inbjudande så att andra människor kan och vill flytta hit. Ett ansvar som således sträcker sig utanför kommungränserna men som har betydelse även för kommuninvånarna.

Vad väljarna gav för besked i valet 2010 vet vi: S 14 mandat, V 3, SRD 4, M 7, C 5, FP 3, KD 1 och SD 2.(SRD har tappat ett mandat till en ledamot som nu står som oberoende.)

21 mandat fordras således för att erhålla minsta möjliga majoritet och möjlighet till traditionell parlamentarisk styrning av kommunen.

Inget parti har således egen majoritet. Detta medför att alla partier som vill ha något inflytande, och ta motsvarande ansvar, måste vara beredda till tolerans, förståelse och respekt mot andra partier – inte bara mot sina egna väljare och medlemmar.

Här krävs ett givande och ett tagande. Harmonin i egna partiet är viktig, men för ett ledande parti måste det också stå klart att det medför offer för partiet. Att bilda en kommunregering kan vara mödosamt, och att få den att verka med effekt kräver än mer. Bakom hörnet lurar handlingsförlamning, passivitet och direkt rädsla för initiativ.

Vi socialdemokrater trodde nog att vi skulle kunna driva en vänsterpolitik med bas i arbetarrörelsens värderingar tillsammans med V och SRD under denna mandatperiod. Nu är vi inte så säkra längre.

Vi förstår inte riktigt talet om extra val. Inte bara för den kostnad det medför för kommunen på cirka en miljon kronor. Detta tar tid och vad är det som säger att den parlamentariska situationen efter ett extra val inte är precis lika svårlöst som den är nu?

Vi tror att det finns både ansvarsfulla partier och ansvarsfulla förtroendevalda i Ljusdals kommun som gör att den uppkomna kommunalpolitiska situationen går att lösa till fromma för Ljusdals kommun.

Socialdemokraternas förhandlingsdelegation

Örjan Fridner

arbetarekommunens ordförande

Annelie Wallberg

arbetarekommunens vice ordförande

Roland Bäckman

kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons