Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inget bra alternativ till el från kärnkraften

Vi måste alltid ha 100 procent el i nätet, annars havererar det, skriver Kjell Söderlund.

Annons

Vi måste alltid ha 100 procent el i nätet, annars havererar det. Det finns inte ersättning för den el som kärnkraften producerar. Inte i Sverige eller Norge, inte  i dag, inte heller i morgon. Går vi till övriga Europa för ersättningsel så blir det kolkraft. Är det bra?

Läs mer: Insändaren Detta är vindkraftens största problem

Det är då och då vind under 5 meter per sekund i hela norra Europa. Då producerar inte vindkraften. Köper vi ersättningsel från Finland blir det kärnkraftel – den som dessa oansvariga debattörer ska lägga ner i Sverige. Är det bättre?

Det är fortfarande så att vi måste ha el 100 procent av tiden.Vindkraften kan inte leverera annat än när det blåser. Tycka vad man vill om kärnkraft, men vi klarar oss inte utan den med den livsstil vi har Att snabbstoppa en av nio kärnkraftreaktorer är en obetydlighet i vår elbalans. Vi har i dag mycket större överproduktion av el. Men stänger vi ner hela kärnkraften, ja då måste delar av landet då och då stängas av från elnätet, eller så blir vi tvingade att köpa ersättning i form av kolkraft. Stänger vi ner kärnkraft för att ersätta den med vindkraft, ja då ökar kolkraften. Eller vad föreslås då som ersättningskraft?

Läs även: Sören Molanders insändare: Vad angår det er att vindkraftverk byggs?

De här debattörerna vill inte lösa frågeställningen. De för en oansvarig, ogenomtänkt debatt med flashiga, dramatiska inlägg som inte tillför saken värde eftersom de bortser från fakta som inte passar dem.

Kjell Söderlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons