Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns inga hållbara argument för vindkraft!

Den 7 juli försöker Olov Östlund (bara helahalsingland.se) och Sören Molander försvara vindkraften.

Annons

Bägge två lider av svår faktaresistens och ovilja att ta reda på några fakta om sitt favoritenergislag. Ändå har den förstnämnde fräckheten att anklaga den som kritiserar vindkraft för faktaresistens. Den sistnämnde påstår att det är förtal att kritisera vindkraft.

Det behövs inget förtal av vindkraften. Fakta talar för sig själva, för den som vill ta del av dem. För att kalla vindkraften miljövänlig, måste man leva i en fantasivärld där vindkraftverken kommer på plats med magi.

I verkligheten gör vindkraft av med flera gånger mer material (=ändliga resurser) än något annat energislag. Detta material kräver smutsig gruvdrift samt produktion och transporter med utsläpp. Ihop- och uppsättandet av vindkraftverken ger också utsläpp. Dessa vindkraftverk dödar hundratusentals fåglar och fladdermöss varje år, bara i Sverige. Vindkraften dödar fler människor per producerad kWh än kärnkraft, enligt statistik från Forbes.

Snabbstopp av kärnkraftverk är ovanligt. För vindkraftverk är det det normala och händer nästan dagligen. Ibland flera gånger per dag. Statistiken över produktionen visar att det visst kan vara vindstilla i nästan hela Europa samtidigt. Det hjälper inte att försöka frakta elen härs och tvärs, vilket förresten leder till stora förluster på vägen.

Det finns inga hållbara argument för vindkraft. Den är inte ett hållbart energislag!

Lars Kamél

Härmed avslutas debatten om vindkraft för denna gång.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons