Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns fler som bryr sig!

Bodil Eriksson skriver (15/15) om de ungdomar (16–19 år) som varken har jobb eller går i utbildning.

Annons

Det är en stor grupp i vår kommun, en grupp som ofta mår illa och har tappat sugen. Hon skriver bland annat: "Det näst intill totala ointresse som visas dessa ungdomar är ofattbart". Och ställer sig också frågan vem som bär ansvaret för detta misslyckande. Det finns många aktörer som bär ansvar för detta. Den globala ekonomins spelregler som inte skyr några medel, den lokala arbetsmarknaden, massmediernas och reklambranschens snedvridning av vad som är viktigast och politiker på alla nivåer från Bryssel till Ljusdal. I Ljusdal är det kommunfullmäktige under de år som detta har pågått. Där sitter jag och där har Bodil suttit i ett antal år. Miljöpartiet har under en lång följd av år velat lägga mer pengar till utbildningsnämnden för att råda bot på dessa problem. Vi har också försökt få i gång samarbete mellan omsorgsnämnden och utbildningsnämnden långt tidigare än det som har skett. Men andra partier har för det mesta inte hängt med.

Under de sista två åren har Nydanarna med SRD inklusive Bodil och Folkpartiet velat öka nämndens budget och också fått igenom en viss grund för förbättring. Men jag är övertygad om att det behövs mer!

När vi i utbildningsnämnden behandlade frågan om dessa ungdomar och det så kallade informationsansvaret, i maj 2012, tog vi följande beslut:

1. Målet för det kommunala informationsansvaret ska vara: "Samtliga ungdomar i den grupp som enligt skollagen omfattas av det kommunala informationsansvaret, ska anse sig ha erbjudits möjligheten att studera utifrån sina förutsättningar och blivit erbjuden meningsfull sysselsättning."

2. Förvaltningen får i uppdrag att anlita kommunens utredarenhet för att utreda hur vi kan använda våra befintliga resurser och kompetenser på bästa sätt.

3. Utredarenheten får i uppdrag att beskriva de eventuella resurser som behövs utöver de som finns i dag.

4. Utredningen ska vara genomförd senast oktober 2012.

5. En projektanställning inrättas snarast för att bistå studie- och yrkesvägledaren för vuxna i det kommunala informationsansvaret till dess slutligt beslut tagits kring organisation.

Nämnden var enig om att ta detta ansvar på allvar med andra ord. Dessutom tog man också mitt tilläggsförslag, som tyvärr blev felstavat i protokollet att

6. Utbildningsnämnden presenterar förslag på hur nämnden ska agera för att få till stånd en verksamhet motsvarande UNIK (UNIQ) för ålderskategorin 16–18 år.

Det skulle givetvis ha stått presenteras. Vi ville ha förslag att gå vidare med.

Varför ordförande och förvaltning inte hade gjort något åt detta med UNIQ fram till senaste nämnd kan man fråga sig. Visst finns det en del fog för Bodils kritik, men det vore helt fel att utpeka henne som den enda som bryr sig.

László Gönczi (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons