Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns ett stort slöseri

Det finns en mental bild av att Sverige har en mycket offentlig förvaltning. Alla de avslöjanden av slapp hantering av skattemedel som nu förs fram kan förhoppningsvis få oss att vakna till. Låt oss erkänna att offentligt slöseri existerar i Sverige.

Annons

Det finns ju så många statliga myndigheter och organisationer att vare sig politiker eller media noga kan granska dem. Eftersom ingen organisation redovisar kategorin slöseri i sin budget, letar journalister idag efter de mest uppenbara exemplen, exempelvis fester som kostar miljoner kronor. Men självklart finns slöseriet också som del av den övergripande verksamheten.

Hur kan man då lösa problemet? Kanske kan vi lära oss av den brittiska regeringen, som nyligen tillsatte en oberoende grupp av experter vars uppgift är att leta rätt på offentligt slöseri. Tidigt kunde gruppen identifiera att myndigheterna lade enorma summor för att köpa exempelvis IT-tjänster samt opinionsbilda med skattebetalarnas pengar.

Merparten av dessa satsningar låg bortom myndigheternas kärnuppgifter och kunde skäras bort. Sammanlagt lyckades gruppen spara motsvarande 40 miljarder kronor genom att identifiera liknande exempel.

Denna form av smarta besparingar är långt bättre än när politikerna med slägga lägger ned hela offentliga budgetposter, eftersom välfärdens kärnområden bevaras.

Genom ett medvetet arbete med att identifiera och åtgärda slöseri kan också vi i Sverige få en bättre och smartare välfärd. Men så länge politikerna inte visar modet att gräva fram slöseriet kommer den heller inte att åtgärdas.

Nima Sanandaji och Arvid Malm

Skattebetalarnas Förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons