Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det drabbar ingen fattig

/
  • Man kan också säga att de med högst lön får max 100 kronor mer i skatt i månaden, skriver Jerker Nilsson (V). På bilden V:s partiledare Jonas Sjöstedt vid Almedalen i somras.

En eventuell skattehöjning från regeringen skulle inte slå så hårt som allianspartierna och SD hävdar, menar artikelförfattaren, jerker Nilsson.

Annons

I dagarna kom nyheten om att Vänsterpartiet i förhandling om att stödja regeringens budget, fått igenom en höjning av skatten för de med höga inkomster. Genast så kunde man ta del av protester från allianspartierna och SD, som lyfte fram att Inkomstskatten höjs med upp till  1 200 kr per år, 40 000 får betala höjd inkomstskatt och att 13 000 fler får betala värnskatt (en skatt som för övrigt alliansen inte ville avskaffa under sina åtta år).

Man kan också säga att de med högst lön får max 100 kronor mer i skatt i månaden, 0,4 procent av landets befolkning får höjd skatt och att ytterligare 0,13 procent av de med hög lön får betala värnskatt. Det drabbar med andra ord ingen fattig. 

För de pengarna får många, oavsett inkomst, tillgång till flera av reformerna som Vänsterpartiet ligger bakom: Avgiftsfria vårdbesök för äldre, avgiftsfria mediciner för barn, glasögonbidrag för barn- och unga, CSN-lån för möjlighet att ta körkort (något många jobb kräver) och mycket mera.

Ytterligare pengar beräknas att komma in via den satsning på Ekobrottsmyndigheterna och Skatteverket, som Vänsterpartiet ligger bakom, får för att hitta de personer och företag som inte betalar den skatt de ska göra. 

Enligt Uppdrag Granskning tidigare i år så handlar det om cirka 500 miljarder kronor som göms undan mot våra lagar, något som för budgeten till i år motsvarar vad Försvaret, Hälso- sjukvård och social omsorg, Rättsväsendet, allmänna bidrag till kommunerna och SD:s påstådda invandringskostnad kostar tillsammans

Varje krona som försvinner är en demokratiskt beslutad krona, som drabbar barn, unga, gamla, sjuka och alla andra som behöver hjälp av samhället för att komma vidare till ett bättre liv.

Jerker Nilsson

Vänsterpartiet 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons