Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bidde en tummetott ...

Nu har det hänt. Efter första utkastet till proposition 2008 så har man kommit till skott. Tyvärr blev det inte så bra som det kunnat bli. Tvärtom, det blev en tummetott, skriver insändaren.

Annons

Fjärrundervisning tillåts i modersmål samt några språk. Det stora problemet som gör det till en tummetott är att du inte får köpa tjänsten från någon annan kommun. Fjärrundervisning kan bara ske inom den egna kommunen.

Bakgrunden till propositionen är att kommunerna hade svårigheter att hitta lärare till minoritetsspråken och modersmålsundervisningen och försökte då hitta andra vägar att kunna ge dessa elever en kvalificerad undervisning.

2006 startade Ljusdals kommun en försöksundervisning med stöd av dåvarande Myndigheten för skolutveckling. Ett samarbete utvecklades med Språkskolan i Uppsala som hade lärare i många språk.

Det dräller inte av lärare i mäenkäli och tigrinja i Ljusdals kommun likt andra glesbygdskommuner. Behöriga lärare hittar du bara på några få platser i landet. Förlorarna är invandrare och de som har ett minoritetsspråk och bor i kommuner som inte kan uppbringa behöriga lärare. De får då ingen undervisning eftersom kommunen inte behöver anordna undervisningen eftersom man inte kan få tag i en behörig lärare inom kommungränsen.

Förstår inte riktigt skillnaden på om jag köper undervisning av en annan kommun och eleven får åka dit för sin skolgång, eller att läraren i den andra kommunen via nätet undervisar eleven på sin hemskola.

Konsekvensen borde bli att invandrare som önskar modersmålsundervisning uppmanas flytta till kommuner som kan hitta lärare.

Tord Jerfsten

f.d. Rektor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons