Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs rätt språk för att nå ungdomarna

Eva-Mai Mineur Tynong, Kristdemokraterna, apropå den workshop som hölls på Centrum för alla i tisdags på temat ungdomsmissbruk och brobyggande: Vissa faktorer till ungdomars dåliga psykiska mående kunde urskiljas

Annons

* 1) Föräldrar finns inte där.

* 2) Utanförskap redan i småskolan vilket resulterar i mobbning.

* 3) Dålig kommunikation med de vuxna i skolan. Kuratorer och lärare talar till ungdomarna på ett stelt vuxenspråk i stället för att lyssna och använda ett mer avspänt språk!

Man tyckte under workshopen, som jämförelse, att till exempel personal på Drömverksta'n (från början projekt Ungdomslyftet, numera stadigvarande, i Söderhamn) använder "rätt språk" och att "de förstår". Man tyckte att trots all utbildning kan de vuxna i skolan ändå inte prata med ungdomar. De har inte rätt kompetens!

Man drog sig för att gå till lärare eller kurator när man behövde någon att prata med, upplevde sig där som ett ovälkommet problem som lärare och kurator inte har tid med eller inte vill ta sig tid med. Man efterlyste en yngre person att prata med, ett faddersystem i skolan.

Förfärande är hur drogerna florerar ända ner i låg- och mellanstadiet, mest i form av hasch och högre upp i klasserna. Allt från spice, concerta, amfetamin och benso eller överförskrivningar av läkemedel. Vi prisar vår välfärd. Detta är myntets baksida. Rotlösa barn som inte känner sig bekräftade, vilket utmynnar i självmedicinering för ångesten. Man hamnar i "fel gäng" där man i alla fall känner grupptillhörighet… Är detta välfärd? För vilka? Och vilka är det som får betala?

Eva-Mai Mineur Tynong

Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons