Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är upprörande hur regionen sköts

Under sommaren har jag med lika delar häpnad, förvåning och upprördhet följt rapporteringen om hur Region Gävleborg sköts, skriver Fredrik Röjd, ordförande för Nya Moderaterna i Ljusdals kommun.

Annons

Det mest anmärkningsvärda var, och är, naturligtvis den helt oansvariga nedrustningen av ambulanssjukvården i bland annat Ljusdals kommun.

Det jag tycker mig se är en helt dysfunktionell organisation med bland annat en personalpolitik och ett ledarskap som inte hör hemma på den här sidan om år 1950.

Det framstår som att den högsta ledningen skyller ifrån sig, samtidigt som man helt verkar ha tappat kontrollen över regionens ekonomi och verksamhet. Som jag ser det är läget riktigt illa, för att inte använda ordet allvarligt.

I detta läge är det lätt att tro att det åtminstone inte skulle kunna bli sämre – men tror man det så tror jag att man misstar sig, för nu har man kommit på något man kallar för stor-region!

Oavsett hur en eventuell storregion skulle komma att se ut rent geografiskt så skulle det enligt de aktuella förslagen innebära att flera olika landsting/regioner slås ihop till en större enhet, vilket i sin tur kommer att medföra en ännu större/otymplig organisation med ett ännu längre avstånd mellan beslutsfattare och de som faktiskt står med fötterna ute på golvet runt om i vårt län.

Tycker ni att det låter bra? För mig låter det som receptet för en total systemkollaps!

Såhär långt har jag inte ens avhandlat den demokratiska aspekten som i högsta grad är relevant när det talas som stor-regioner: i och med att den politiska beslutsnivån förskjuts en nivå uppåt minskar även möjligheten för oss medborgare att kunna påverka. Det säger sig självt att när ett antal befintliga landsting/regioner slås samman så kommer dagens områden att få dela på de politiska mandaten i ett gemensamt fullmäktige och styrelse, och med detta tappar exempelvis medborgarna i Ljusdals kommun en stor del av det inflytande som man idag har inom Region Gävleborg.

Ett av argumenten för att skapa så kallade stor-regioner är som jag har förstått det att verksamheten skulle bli bättre om man har minst en miljon invånare totalt inom sitt område. Med samma logik skulle det väl då bli ännu bättre med tio miljoner invånare inom sitt sjukvårdsområde, eller? (Vilket skulle betyda ett förstatligande av vården.)

Nej, jag tror inte på varken stor-region eller förstatligande i detta fall. Jag tror snarare på att beslutsfattare skall finnas så nära de underlydande verksamheterna som möjligt – därför är det självklart för undertecknad att säga nej tack till en stor-region!

Fredrik Röjd

ordförande för Nya Moderaterna

i Ljusdals kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons