Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är landsbygden som drabbas

I vänsterpartiernas gemensamma budgetförslag föreslås en lång rad skattehöjningar på arbete och företagande.
Bland dessa skattehöjningar återfinns höjning av drivmedelsskatterna. Bensinpriset ska höjas och en kilometerskatt för lastbilar ska införas. Det blir en landsbygdsskatt.

Annons

Förslaget slår direkt mot människor på landsbygden som inte kan välja tunnelbana i stället för bil. Kostnaden ökar med 500 till 1 200 kronor per år. Dessutom verkar förslaget vara skräddarsytt för att slå undan fötterna på skogsindustrin, och landsbygdens gröna näringar.

Bara inom skogsindustrin hotas i Sverige 30 000 jobb och kostnaderna ökar med 1,8 miljarder kronor. Skattehöjningen ska användas till att höja bidragen för höginkomsttagare som blir arbetslösa eller sjuka.

Vidare har Sverige, och inte minst Ljusdal, under många år gisslats av en hög ungdomsarbetslöshet. En gymnasieskola som var inriktad på att alla skulle bli akademiker, och förhållandevis höga ingångslöner har försvårat för ungdomar att få jobb.

Alliansregeringen har därför lagt förslag om en ny gymnasieskola, med starka yrkesförberedande program. Samtidigt har arbetsgivaravgiften sänkts, för att det ska bli billigare att anställa ungdomar.

Nu föreslår vänsterpartierna att priset för att ha ungdomar anställda ska öka genom en dubblering av arbetsgivaravgiften för ungdomar. Samtidigt föreslås att avdraget för hushållsnära tjänster ska bort. Ett avdrag som lett till att tusentals ungdomar och invandrare fått jobb. Det är inte svårt att räkna ut vad följden skulle bli för Gävleborgs arbetslösa ungdomar.

Sören Görgård (C)

Laila Thoreson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons