Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är för få hängrännor ...

/
  • Skribenten saknar en horisontell konsekvensanalys av nedläggningen av Skatteverket i Hudiksvall, verket där Ingemar Hansson, bilden, är generaldirektör.

På ledarplats skriver Patrik Oksanen (6/11) att vi för vår framtids skull snabbt behöver riva stuprörstänkandet och tackla dagen på ett mer övergripande sätt. Jag håller helt med, skriver Olle Persson, Lindefallet.

Annons

I artikeln framlägger Oksanen en väl utvecklad argumentation som pekar på en tydlig brist i svensk förvaltning. Jag tolkar bristen som att det är för få hängrännor.

Våra självständiga förvaltningar har ett suveränt uppdrag. Dess generaldirektörer har uppdraget att förvaltningen ska följa givna förordningar och samtidigt vara optimerade för bästa effektivitet till lägsta kostnad.

Om vi tar Skatteverkets varslade nedläggningar som exempel så åtföljs nedläggningsförslaget förmodligen av en vertikal konsekvensanalys för verket. En analys som antagligen visar hur mycket effektivare förvaltningen blir efter föreslagen förändring. Vad som inte görs är en horisontell konsekvensanalys. I en sådan skulle verket tvingas rapportera till regeringen om effekterna i andra stuprör när föreslagen förändring genomförs. Regering och riksdag kan då fungera som hängränna och se till helheten för att undvika följdskador, sett i ett samhälleligt helhetssammanhang över tid.

För att uttrycka det enkelt: Det vi spar in på föreningsverksamhet, barnomsorg och skola riskerar vi att få betala mångdubbelt för efter 10–15 år. Då uppstår de som kostnader på konton för socialvård, sjukvård och reparation efter vandalisering.

Regeringen borde i förvaltningsuppdraget tvinga de statliga verken att vid verksamhetsförändringar även genomföra horisontella konsekvensanalyser som belyser effekterna för hela samhället. Sätt upp fler hängrännor.

Olle Persson

Lindefallet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons