Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dessa ofattbara penningrån

Gävleborgs tio närpolisområden ska slås ihop till tre stora polisdistrikt. Förhoppningsvis leder detta till ännu effektivare arbetssätt så att bovar och banditer blir gripna och att brott inte lönar sig.

Annons

Polisen får kritik för sitt arbetssätt och effektivitet, att de silar mygg och sväljer elefanter,

Men felet är inte deras utan felet finns högre upp i hierarkin samt samhällets inställning att här i fridens och ärlighetens fristad, hit kommer inte bovar och banditer.

Ingen annanstans i världen räknar man penningbuntar med miljontals kronor i en obeväpnad värdedepå med helikopterplatta på taket. Man hade blivit förvarnad att ett rån var nära förestående med helikopter och så skedde också i Stockholm.

I sju års tid har man letat efter säker förvaringsplats för polishelikoptrar utan resultat så helikopterrånet kunde till och med ha utförts med polishelikopter. När rånet så skedde kunde poliserna inte utnyttja sina helikoptrar med risk att de var apterade med sprängmedel.

Man har också kunnat läsa att poliserna inte fick lov att skjuta på rånarhelikoptern för man ville inte äventyra utomstående. Vid ett rån där de beordrades att skjuta då hade man glömt skjutvapnen på stationen.

I Brasilien transporteras pengarna i bepansrat fordon. Vid överföringen från fordonet till banken bevakas allting av flera poliser med dragna vapen och skottsäkra västar medan fordonet går på tomgång.

Nyligen tillfångatogs en svensk liga som sprängt sex bankautomater i Finland och man misstänker motsvarande brott av dem även här. Helsingforspolisen hade fått tips och flera polisinrättningar, centralkriminalpolisen försvaret och gränsbevakningen kopplades in och de fem rånarna kunde gripas.

Regeringen utsåg nyligen juristen Christina Forsberg till länspolismästare i Gävleborgs län.

Gävleborgs tio närpolisområden ska slås ihop till tre stora polisdistrikt, ett i söder, ett i norr och ett i mitten i södra Hälsingland. Förhoppningsvis leder detta till ännu effektivare arbetssätt så att bovar och banditer blir gripna och att brott inte lönar sig.

Stig Lindström

Alfta

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons