Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desinformation i desinformation om kärnkraften

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall refererar (
Insänt 18/4
) till en studie från Standforduniversitetet angående kärnkraft. Denna studie refereras ofta av kärnkraftsmotståndare. Beräkningarna i Stanfordstudien (SS) utelämnas oftast. 

Annons

Livscykelanalys är en komplex process som kräver försiktighet och konsekventa beräkningar. I SS har utsläppen från kärnvapenkrig multiplicerats med en ökad risk för kärnvapenkrig och adderats till kärnkraftutsläppen. Hur SS kommit fram till detta och gjort riskbedömningen vet jag inte. Jag tror att Ann-Britt håller med om att detta inte är helt rättvis. 

SS räknar också med utsläpp innan kraftverk är färdigbyggda. De räknar med att elen som inte levereras då de olika kraftverken byggs istället produceras från brunkol. Utsläppen från kärnkraft påverkas negativt i beräkningarna då de tar lång tid att bygga nya kärnkraftverk. I fallen då kärnkraftsverk byggs i takt med att energibehovet ökar eller då de byggs i det nordiska elnätet stämmer inte SS beräkningar.

Lindmark-Lagerwall skriver även att kärnkraft inte konkurerar rättvist då de inte betalar försäkringspremierna som skulle behövas för att kompensera reaktorhaveri. Hon utelämnar dock att vattenkraften inte heller betalar försäkringspremierna som behövs för dambrott. Om vattenkraftsbolagen behövde det skulle det inte gå att producera vattenkraftsel. 

Världen står inför stora utmaningar att fasa ut fossila bränslen. Alla ickefossila energikällor behövs. Det som behövs minst för att rädda planeten är mer desinformation.

John Nordstrand

Energisystemingenjör omskolad till gymnasielärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons