Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som får frihet vill ge frihet

Minkhållningen som nu riktas uppmärksamhet på tycks vara fruktansvärd. Jag är säker på att vid rätt tillfälle, och med rätt kameravinkel, kan vilken djurhållning som helst avslöjas stötande.

Annons

Våra hönsfabriker har förut varit i fokus. Men inte heller höns som hålls som hobby i små flockar på landet lever alltid gott. Jag har sett exempel på hur det kan gå till.

Men är det verkligen nya lagar som hjälper oss att ge djur ett bra liv? Internet är revolutionerande, och på olika djur-sajter hjälper man varandra dagligen med problem som uppstår kring djuren.

Samtidens föräldrar är oftast enormt bra på att uppfostra sina barn med känsla för vad som är etiskt och moraliskt försvarbart, vad gäller att äga och behandla djur. Jag blev så glad på en auktion i Delsbotrakten då en gammal råttfälla ropades ut, en sådan som djuren fångas i.

En mamma strax framför mig berättade med stor upprördhet för sin son om vilket psykisk terror djuret utsätts för som hamnar i en sådan. Vilken mamma! Det bästa är att det finns gott om sådana mammor!

Varje år stiftas i vårt land såpass många nya lagar och förordningar, att snart är hela våra liv reglerade. Risken är när vi själva inte får frihet, att vi inte heller att unnar djuren det. Det är min uppfattning om hur vi fungerar.

Om vi verkligen menar att alla djur som vi håller i produktion ska kunna få utlopp för ett naturligt beteende, får vi också ta konsekvenserna. Djurprodukter kommer att bli mycket dyra i framtiden.

Den medicinska merkostnaden för samhället kommer säkerligen dessutom att stiga, då den läkande kraften det innebär att ha hus -och sällskapsdjur kommer att berövas människor, därför att de inte fullt ut kan uppfylla de krav som ställs.

Jag tror på att hjälpa och stötta varandra, och även visa sin upprördhet, och att barn får lära sig umgås med djur och få ta ansvar för dem som de levande, kännande varelser de är. Jag tror på information som den bästa hjälp för människa och djur. Inte fler lagar. Vi drunknar redan i dem.

Per Ölund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons