Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den snedseglande Remmaren

Under försommaren gick kommunens nya fartyg Remmaren på grund i Stenögattet när denne skulle skjutsa ut barn till Orn. Det sades då att den gick på en hittills okänd sten som låg mitt i farleden, där båtar åkt fram och tillbaks tiotusentals gånger de senaste årtiondena, utan att gå på grund. Det sades även att farleden skulle komma att bli avsevärt trängre.

Annons

När jag åkte från Stenö häromveckan kunde jag konstatera att den gröna pricken flyttats in mot mitten och jag antar då att det är för att den skall hamna på rätt sida av den dittills okända stenen.

För att förenkla för de som inte är så hemma på sjön så sitter alltså den gröna pricken till vänster i den aktuella farleden och färdriktningen och har flyttats åt höger mot mitten.

Tittar man sedan på bilden som Söderhamnskurirens fotograf tagit när skärgårdssamordnare Henrik Ohlsson visar på var skadan har lagats, så är lagningen på yttre sidan av den högra pontonen. Eftersom grundstötningen hände när Remmaren var på väg till Orn med barnen, borde väl rimligen skadan ha varit på vänster ponton om historien skulle stämma.

Tilläggas skall att farleden redan från början är så pass smal att Remmaren inte skulle ha kunnat gå i farleden, och fortfarande gått på grund med den högra pontonen, när denne var på väg till Orn.

Törs man fråga vad torr- och blötläggning med kranbil samt lagning av skrov och urlyftning samt renovering av motorn kostade, och hur den kostnaden kommer att påverka nu- eller framtida skärgårdssatsningar?

Att allt arbete med bryggor och prickar blev kraftigt eftersatta har vi ju märkt av i skärgården, och ännu trots att vi strax skriver augusti är inte allt klart i skärgården men det har ju snickrats en hel del nere vid SSRS lokalen i form av skjul, verandor och bänkar.

Har förresten Remmaren erforderliga intyg för att köra passagerartrafik?

3M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons