Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den populäraste förmånen glöms bort av arbetsgivarna

Tjänstepensionen är den mest populära förmånen när tjänstemännen själva får välja. Ändå är det få arbetsgivare som lyfter tjänstepension vid samtal om löner och förmåner. Fler arbetsgivare i Gävleborg borde prata om tjänstepensionen – både för att öka kunskapen om pension hos de anställda, och för att bli mer attraktiva som arbetsgivare.

Annons

Collectums undersökningar visar att tjänstepension är den populäraste förmånen, och att den placerar sig före bland annat friskvård, bonus och tjänstebil. Tre av fyra privatanställda tjänstemän, 74 procent, svarar att tjänstepension är en viktig förmån för att acceptera erbjudande om ett nytt jobb. Trots detta är det få arbetsgivare som lyfter tjänstepension vid rekrytering och lönesamtal.

Mer än hälften av arbetsgivarna, 55 procent, tar sällan eller aldrig upp tjänstepensionen i ett samtal om lön och förmåner. Många arbetsgivare missar alltså tillfället att informera om en förmån som både är populär bland de anställda och kostar företaget stora summor varje år. För ett företag med 100 tjänstemän handlar det om cirka tre miljoner kronor per år i tjänstepensionspremier.

Kanske är det så att många arbetsgivare, och möjligen också vissa anställda, tar tjänstepensionen för given. Men dagens pensionssystem kräver ett visst mått av kunskap och engagemang från den enskilda pensionsspararen, och i det sammanhanget har arbetsgivarna en viktig roll att fylla.

Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen. För Gävleborgs 33 700 privatanställda tjänstemän handlar det i genomsnitt om 4 900 kronor i månaden att lägga till den allmänna pensionen.

Genom att prata och informera om tjänstepension kan arbetsgivarna öka de anställdas förutsättningar att göra de val som kan ge en högre pension den dag det är dags att lämna arbetslivet. Konkret kan det handla om att se över avgifterna man betalar på sitt tjänstepensionssparande. Här kan det finnas åtskilliga tusentals kronor att tjäna genom att flytta redan intjänat kapital till ett sparande med låga avgifter.

Att erbjuda den mest populära förmånen är en konkurrensfördel för arbetsgivaren, och något som kan lyftas fram vid såväl rekrytering av nya medarbetare som de årliga lönesamtalen med befintliga medarbetare. Arbetsgivarna i Gävleborg har mycket att vinna på att prata mer om tjänstepensionen. Varför inte börja direkt efter semestern?

Jenny Jeppsson

informationschef på Collectum

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons