Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den onde, den gode och den fule?

Med anledning av de heta debatterna om älgkalven Kalle.Vem är egentligen vem i denna soppa?

Annons

Jag har med en allt längre haka läst och lyssnat på turerna kring älgkalven Kalle. Det är för mig helt obegripligt att media så snällt gott på den fule Lars trick om att han skulle vara den gode frälsaren från Mo. Det är nog dags att lägga fram lite fakta i målet innan Kalle får vila i frid.

Faktum är att Lars driver ett älghägn i Ockelbo och för att göra så måste man ha genomgått en utbildning på Kolmårdens djurpark. Där får man lära sig det mesta om älgar, och framför allt att man inte, jag repeterar inte får ta hand om övergivna älgkalvar.

Varför får man inte det undrar vän av ordning. Ett snabbt och enkelt svar. Pengar! Älgparkerna i Sverige tjänar stora pengar på att sälja älgar både inom och utanför landets gränser. Det handlar om allt från ett tiotusental kronor till toppnoteringar över hundratusenkronor för en älg. Toppnoteringarna är från älgar med nytt blod, det vill säga älgar som inte kommer från sönderavlade älgar i svenska hägn. Alltså viltfångade älgar.

Detta visste alltså Lars när han tog emot Kalle, som han snabbt döpte kalven till för att förmänskliga älgkalven och på så sätt få opinionen mot polis, länsstyrelse och naturvårdsverk. Media följde snällt med och gav Lars en oerhörd fin PR samtidigt som han snubblande nära lyckades gå runt lagen och inkassera en guldkalv i ordets rätta bemärkelse!

I samma stund som han tog emot Kalle så satte Lars även snaran runt kalvstackarnas hals, i berått mod för att tjäna sitt eget syfte. Att få publicitet och en guldkalv. Något som varenda gävleborgare gick på, utom de med fakta i målet som istället fick motta spott och spe för att de vill förhindra att onda och fula ger sig i kast med att fånga älgar i naturen. Hade Kalle fått stannat kvar i sitt hem, naturen så hade mamma älg med största sannolikhet hämtat Kalle. Eller så hade han fått ett värdigt slut av våra stora rovdjur och inte ett ovärdigt som martyr för en spruta i nacken. Hade Naturvårdsverket gett vika så hade det snart de svenska markerna varit dammsugna på övergivna älgkalvar.

Jag kommer aldrig så länge förståndet finns kvar gå i närheten av din älgpark!

Djur- och naturvän

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons