Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den längsta långfredagen

Långfredagskväll. Sitter och myser i kakelugnens eldsken. Katta snusar i sin stol. Plötsligt bryts tystnaden av ett kraftigt dån, först en gång, sedan två gånger till. Vad var det?

Annons

Vad är det som händer? Springer ut och ser då mot natthimlen ett rökmoln svartare än svart bolma upp ur skorstenen! I nästa sekund tar det eld! Springer in och ringer räddningstjänsten.

Står sedan ute på gården och ser eldkvastarna spruta ur skorstenen. Tankarna far runt. Ser i andanom hur stugan blir till en askhög. Magkrampen tilltar. Hur lång tid tar det för dem att köra de två milen? Hittar de hit ut i skogen, till stugan som ligger så avsides, utan tidspillan? Evigheters evighet...

Har aldrig någonsin varit mera ensam och hjälplös. Kan ändå bara vänta.

Eldkvastarna dämpas efter hand till ett gnistregn som rullar nerför takplåten, fräsande. Katta har vettskrämd flytt till skogs.

Så, äntligen hörs de kraftiga motorerna i uppförsbacken och strax lyses hela skogen upp av de kraftiga strålkastarna. Dom är här nu! Stadiga lugna trygga grabbar som vet precis vad som ska göras, sprider ut sig på strategiska ställen. De tar han om det här nu. Krampen i magen släpper så sakteliga. Grabbarna jobbar på både ute och inne, lugnt och rutinerat. Vänlig ambulanspersonal kontrollerar hur lilla tanten mår.

Ja, det gick ju bra det här, säger man när allt är över. Ja, det gjorde ju det, förunderligt nog! Det blev ingen askhög av stugan. Den står kvar där den stått i drygt 150 år. Grabbarna plockar ihop sina pinaler och man förklarar det vidare förloppet under den kommande natten och ger tanten förhållningsorder. Så brummar bilarna i väg in mot stan igen. Tystnaden och mörkret tar åter över. För de här grabbarna var detta säkert en bagatell. För lilla tanten minst sagt omskakande.

Under nattens timmar när hon går brandvakt fylls hon av eufori och en mycket stor tacksamhet över att de finns, de här grabbarna och tjejerna. Hon hade velat krama om dem allihop. Men nu hoppas hon slippa se dem igen.

Lilla tanten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons