Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den goda kakan – för alla?

Alla får inte smaka den goda samhällskakan. En del får de fina bitarna, andra bara smulor.

Annons

När våra ledande politiker och tjänstemän bakar en samhällskaka, gör de detta av de finaste ingredienser, det svenska folkets samlade skatter och avgifter. Kakan blir näringsrik och god, och innehåller allt det som en människa behöver för att bli livskraftig.

När kakan är färdig tar sig bagarna en rejäl bit för egen del. De tänker sällan eller aldrig på hur många den förväntas räcka till för.

Sedan går kakan runt i samhällsträdet. Först på de högre grenarna och sedan allt längre ner. När den så småningom kommer ner till dem som inte orkar klättra alls är det ofta bara smulor kvar. Då blir det inte så mycket bevänt med det som från början var så nyttigt och gott, och när hungern sätter in blir dessa människor både ledsna och oroliga. Då har de på de högre grenarna funnit på ett bra botemedel. I stället för att bromsa sitt eget glupska skärande av diverse godbitar ger man olika former av substitut till dem som inte hinner med att få något av kakan. Dessa substitut kallas bland annat psykofarmaka, och genom att tillsätta dessa ämnen trubbar av man av de känsloyttringar som annars skulle krävt att man själv måst tänka på hur mycket som skulle komma den egna buken till del.

I dag är det de äldre och sjuka som befinner sig på de nedersta grenarna i vårt samhälle. I tv-program efter program ser vi hur äldrevård och sjukvård sakta monteras ned. De äldre ska åter betala för de smulor som de genom långa liv av arbete redan betalat för. Är inte detta ett bedrägeri? Samtidigt ser vi varje dag hur skrupellösa människor skor sig genom höga bonusar och fantasilöner.

Är det inte dags att skämmas, vända trenden och bygga en åldringsvård värd namnet, en vård där man inte bara förvaras utan också får möjlighet till den stimulans vars behov inte försvinner så länge människan andas. Ska det vara så att människor förvaras inomhus år efter år bara på grund av att ¨det fattas medel till personal¨, samtidigt som välavlönade politiker med flera åker på olika former av ¨bjudresor¨ etcetera för skattebetalarnas pengar?

Samhällskakan ska innehålla kultur, idrott, utbildning och mycket mer, men vi får aldrig glömma att vi alla kan bli sjuka. Vi kommer kanske att bli gamla och med största säkerhet kommer vi att dö. Frågan vi ska ställa oss är om vi själva kan skära lite mindre bitar av kakan nästa gång den kommer till vår gren, och framför allt tvinga dem som sitter på högre grenar att göra detsamma.

Den svenska samhällskakan är god att smaka. Skär en mindre bit och låt den komma alla till del.

Tommy Löberg

Rengsjö

kristdemokrat

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons