Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokratiskt val?

Ge nya partier en ärlig chans för rättvisan och demokratins skull.

Annons

De unga partierna på gräsrotsnivå har sin förankring bland vanligt folk och förstår deras frågor och önskningar. De små lokala partierna är ett med sitt samhälle i motsats till de stora etablerade partierna där partiets egna intressen står i första rum.

Dagligen tvingas vi iaktta hur etablerade partier köper röster vid varje framträdande med löfte om mera pengar till tydliga målgrupper som exempelvis pensionärer och skola. Det helt genomskinliga röstfisket skämmer inte bara ut politikerna som personer de chikanerar även den svenska demokratin. Visst behöver nämnda målgrupper mera pengar för att uppnå en drägligare tillvaro, men är det demokrati att köpa röster för skattepengar?

Lika är det med regeringarnas gödslande av våra tre största städer, framför allt Stockholm, med flera 100 miljarder skattekronor varje nytt årtionde för att vinna den månghövdade storstadsbefolkningens röster och därmed få rätten att sitta kvar vid makten och privilegierna.

Och sist men inte minst är det oöverstigliga trösklar som ställts upp som hinder för nya partier när kravet att valsedlar inte får lämnas in till vallokalerna tidigare än när vallokalerna öppnar på valdagen.

För ett nytt parti i Gävleborgs län krävs 102 personer som samtidigt står vid var sin vallokal på valdagens morgon, för att lägga upp valsedlar innan de röstberättigade anländer.

Är det demokratiskt val vi har i Sverige? Jag bara undrar.

Sören Molander

Njutånger

sekreterare Norrländska Samlingspartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons