Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokrati bygger på kompromisser

Tony Björklund påstår att tjänstemännen fick dominera ett kommunstyrelsemöte och att Socialdemokraternas och Vänsterns representanter satt tysta på grund av att vi är för många. Ett helt otroligt uttalande.

Annons

Svar till Tony Björklund (17/12).

Tony Björklund representerar Hudiksvalls Väljarförening, som har som mål att rösta fram en stark ledare som kan representera väljarna i Hudiksvall.

Tony Björklund påstår att tjänstemännen fick dominera ett kommunstyrelsemöte och att Socialdemokraternas och Vänsterns representanter satt tysta på grund av att vi är för många. Ett helt otroligt uttalande. Det är faktiskt så att tjänstemän är föredragande i frågor som de utrett åt oss och de måste alltså redovisa vad de kommit fram till, detta är elementärt i all kommunal verksamhet.

Alla förtroendevalda politiker i Hudiksvalls kommun gör ett fantastiskt jobb. De ägnar massor av fritid åt att kämpa för saker de tror på och för att vara med och skapa ett bättre samhälle. Vi må ha olika lösningar på hur det ska genomföras men jag vet att alla som tar på sig ett förtroendeuppdrag gör det med vilja och lust att förändra, en vilja och lust som inte är sprungen ur att man blivit refuserad eller att man inte fått igenom ett förslag. Nej, det kan man ta som politiker och demokrat.

Demokratins kärna är kompromissen och en viktig egenskap som demokrat och förtroendevald det är att man måste lära sig förlora.

Alla riktiga demokratier är partidemokratier, med partier som utifrån olika ideologier går till val grundade i dessa ideologier. Alla riktiga demokratier har också en fungerande opposition som under mandatperioden på ett kritiskt sätt ska pröva den förda majoritetspolitiken.

Alla riktiga demokratier har också partier med en väl fungerande inre demokrati där frågor prövas och diskuteras på ett kritiskt och självkritiskt sätt, partier som också bedriver ett aktivt arbete för att informera väljare om vilka de ideologiska skillnaderna är.

Vart fjärde år är det faktiskt så att folket väljer ett antal representanter till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdagen.

Medborgarna överlåter alltså rätten att bestämma i gemensamma frågor till personer som står under deras kontroll genom att de styrande först blir tillsatta och sedan kan avsättas genom en demokratiskt accepterad valprocedur. Återigen; i Sverige är grunden för att detta ska fungera partier med ideologier och klara partiprogram formade ur dessa ideologier.

Jag har väldigt svårt att tänka mig någon annan realistisk legitim ordning när det gäller att väga samman medborgarnas åsikter. Någon stark person som fixar allt det tror jag definitivt inte på, det strider mot allt vad jag lärt om demokrati.

Sven-Åke Thoresen (S)

kommunstyrelseordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons