Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rödgröna och rovviltet

Inför valet 2006 lovade Centern att verka för en decentralisering av viltvårdsförvaltningen och det är med glädje vi nu ser att den är i gång med sitt arbete och beslutet att lägga avskjutningen av de sista tio björnarna till det område som hyser den tätaste populationen visar att den är på rätt väg från början.

Annons

Om man tittar i bakåt kan man konstatera att detta står i stark kontrast till den tidigare förda politiken hos de rödgröna med en inriktning som tog liten eller ingen hänsyn alls till dem som verkligen berörs av de snabbt ökande rovviltstammarna nämligen befolkningen i glesbygden. Lägg till detta högljudda, i huvudsak storstadsbaserade små organisationer som alltid återfinns på första parkett i debatten och där tillåts skrika ut sin ringaktning för såväl glesbygdsbefolkning och jägarkår.

Sammantaget måste man göra bedömningen att den tidigare förda rovdjurspolitiken byggde på en nära på total brist på respekt för invånarna i de skogslän där nu rovviltstammarna nu är tätare än någonsin.

Man kan också fråga sig vilken acceptans man får för sin sak när miljoner vräks ut i olika bevarande och forskningsprojekt i bygder där för länge sedan affären och skolan försvunnit samt sista bussen avgått och man bara har råd att ha ambulans på dagtid.

Vad vi från Centerpartiet, såväl i kommunen som i länet tänker arbeta för under den kommande mandatperioden är att ännu mera flytta bestämmanderätten närmare dem som verkligen berörs det vill säga invånarna i de län som hyser de största rovdjursstammarna och därmed distansera oss från den politik som tidigare förts och där som man ibland funderar om främst Miljöpartiet ens räknar in människan i den ekologiska mångfalden.

Vi konstaterar att det är märkbart tyst från den rödgröna sidan, särskilt från Vänsterpartiet och Miljöpartiet men nu tycker vi att ni ska redovisa vad ni vill i denna fråga!

De ämnen som nu före valet är särskilt intressanta är §28, den som alliansen omarbetade så det blev tillåtet att försvara tamboskap vid rovdjursangrepp utan att hamna i fängelse och som ni med försvarade med näbbar och klor.

Licensjakten på varg och hur man får bukt med inaveln?

Licensjakten på björn och lo, där stammarna särskilt på björn knappast har varit tätare och även på lo där den tilldelade kvoten trots mycket få jägare ute i skogarna mycket snabbt fylldes?

Slutligen måste vi kommentera den illegala jakten på rovdjur och klart nämna att vi tar avstånd från den men ändå konstatera att de rödgröna får ta på sig det största ansvaret med en politik som nära på helt saknade förankring i skogsbygderna. Där tänker vi från Centerpartiet se till så att i fortsättningen ska vett och förnuft få råda och mindre hänsyn tas till dem som nu långt ifrån dessa bygder sitter och bestämmer.

Jörgen Brink (C)

Lars G Ericsson (C)

Tommy Olsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons