Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De rödgröna hotar välfärden

Vi moderater satsar på jobben. Detta är den enskilt viktigaste frågan i valrörelsen.

Annons

Det handlar om varifrån jobben ska komma och hur vi ska ge fler människor chansen att gå från passiv arbetslöshet till en aktiv arbetsgemenskap. Fler i arbete behövs om vi ska kunna behålla och stärka välfärden i framtiden, inte den bidragslinje som de rödgröna står för.

Den moderatledda alliansregeringen har tagit Sverige genom den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet på ett ansvarsfullt sätt. Även om det fortfarande finns orosmoln kvar i den globala ekonomin kan vi konstatera att Sverige står mycket stark i en internationell jämförelse. Stabila statsfinanser lägger grunden för tillväxt och en förbättrad välfärd för alla.

Det ska vara lönsamt att arbeta. Därför har vi infört jobbskatteavdraget som ger en vanlig löntagare 1 500 kronor extra i plånboken varje månad. De rödgrönas fokus ligger i stället på att stärka bidragslinjen. Oppositionen lägger över hälften av sina resurser på att höja ersättningen från a-kassan och på andra bidragssystem. Det är ingen politik för fler jobb.

När läget nu ljusnar på arbetsmarknaden måste vi satsa på aktiva åtgärder för att arbetslösa så snabbt som möjligt ska kunna få ett jobb. Alliansregeringen har lagt flera skarpa förslag som stärker satsningen på praktik, utbildning och jobbförmedling för dem som står utanför arbetsmarknaden. De rödgröna vill i stället försämra matchningen mellan lediga arbeten och arbetslösa personer. De vill ta bort Arbetsförmedlingens externa jobbcoacher, fastän dessa bidragit till att tusentals människor har fått ett jobb.

Ungdomar är en viktig grupp som har haft det svårt att komma in på arbetsmarknaden under finanskrisen. Detta är mycket allvarligt. Varje ung människa som inte lyckas etablera sig på arbetsmarknaden är ett misslyckande för samhället. För att förbättra ungdomars möjligheter att få ett jobb har alliansen halverat arbetsgivarens kostnader när de anställer en person under 26 år. Denna reform vill S, V och MP ta bort. De rödgröna höjer kostnaden för att anställa ungdomar med tio miljarder kronor, vilket ytterligare kommer att försvåra för unga på arbetsmarknaden.

På sikt är regeringens satsning på kunskapsskolan något som är helt avgörande för ungdomarnas framtid. I dag är det allt för många som lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg och därigenom får svårt att hitta ett ledigt jobb.

De rödgrönas politik är en politik för passivitet som kommer att leda till färre i arbete och på sikt hotar välfärden i Sverige. Moderaterna och alliansen går till val på en politik som blickar framåt och har jobben i fokus.

Hillevi Engström (M)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Tomas Tobé (M)

näringspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons