Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De flesta vill ha mer vindkraft

Svar till Carina Östansjö (14/7), Patrik Stenvard med flera (29/6).

Annons

Carina Östansjö (FP) undrar i en insändare om det är så här vi vill ha det när landstinget satsar på egen vindkraft. Svaret är enkelt: Jo, det är så här de flesta i landstingsfullmäktige vill ha det!

En klar majoritet av de folkvalda i landstinget har sagt ja till att landstinget ska gå före och skaffa egen vindkraft. Den allmänna inställningen till vindkraft är också tydligt positiv och dessutom ökande. Enligt den senaste undersökningen vill 78 procent av invånarna i Gävleborg satsa mer på vindkraft än hittills. Ytterligare 13 procent vill satsa som idag. Bara 3 procent vill att vi ska satsa mindre, eller avveckla vindkraften.

Det Moderaterna och Folkpartiet inte öppet och ärligt redovisar i sina insändare är att de fortfarande vill ha mer kärnkraft. Trots att stödet för att satsa på kärnkraft minskar i befolkningen, både i länet och i Sverige som helhet.

De vill också få det att verka som om landstingets enda uppgift är att bedriva och tillhandahålla sjukvård. När de mycket väl vet att uppdraget är betydligt större än så, och dessutom mer långsiktigt.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen har vi ett ansvar för människors hälsa, och att hälsan ska vara jämt fördelad i befolkningen. Enligt den nya kollektivtrafiklagen ska vi utveckla kollektivtrafiken, inte minst för klimatets skull.

Enligt miljöbalken ska vi ta ansvar för den påverkan vi har på miljön, och ska leva upp till både nationella och regionala miljömål, om klimatneutralitet med mera. Landstinget får också betydande bidrag från staten för att bedriva kultur och utbildning.

Landstinget äger vi gemensamt, alla vi som bor i Gävleborg. Alla större beslut om mål, inriktning, omfattning och ekonomi tas därför av representanter som folket valt. Själva genomförandet är en tjänstemannafråga, som politikerna sedan följer upp.

Ska demokratin fungera som det är tänkt, förutsätter det att alla partier öppet och ärligt redovisar sin politik och varken förleder eller underskattar väljarna.

Maria Aspers

landstingsråd (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons