Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför behövs drastiska klimatreduktioner

Oavsett förhandlingsresultatet i Paris, eller fortsatta diskussioner om utsläpp och klimat, är verkligheten att vi måste fortsätta att anpassa oss, som vi alltid gjort, skriver Bengt Abelsson.

Annons

De åtaganden olika länder presenterat inför Parismötet kommer att reducera de totala koldioxidutsläppen till år 2030 med i genomsnitt 3 procent under business-as-usual-ökningen på åtta procent – om alla länder verkligen uppfyller sina frivilliga löften.

Detta är varför drastiska reduktioner skulle behövas för att stabilisera mänskligt inflytande på klimatet till antagna säkra nivåer. Enligt IPCC scenarier skulle nivåerna behöva sänkas från fem till ett ton, per person och år, till år 2075. Sådana nivåer återfinns idag i länder som Haiti, Jemen och Malawi. Utsläppen i USA, Europa och Kina är 17, 7 respektive 6 ton per person och år.

Förbättringar i teknik och effektivitet kan hjälpa, men även om dagens utsläpp på tre ton per person i utvecklingsländerna ökar till 2050 till bara fem ton innebär det ändå att de totala utsläppen ökar med 60 procent.

Så låga utsläpp är oförenliga med det moderna välfärdssamhället – och inga alternativa energikällor, som sol och vind, ligger ens i närheten av att kunna vara annat än alternativ till riktig energi.

Anpassning fungerar oberoende om klimatändringen är naturlig eller av människohand; den kan vara proportionell beroende på hur mycket och hur snabbt klimatet ändras; och den kan vara politiskt lättare genomförd eftersom den inte kräver global samstämmighet och har omedelbart påvisbara lokala effekter.

Oavsett förhandlingsresultatet i Paris, eller fortsatta diskussioner om utsläpp och klimat, är verkligheten att vi måste fortsätta att anpassa oss, som vi alltid gjort.

Bearbetat från Steve Koonin i NYTimes: The tough realities of the Paris climat talks.

Bengt Abelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons