Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är kornas mjölk inte naturligt för människor

Komjölk kan inte kallas en naturlig dryck för människor. Bara 25 procent av jordens befolkning tål komjölk. Alla andra är allergiska men får ändå i sig tillräckligt med kalcium, skriver Peter Kalmström.

Annons

Precis som andra däggdjur producerar kor bara mjölk när de har ett barn, därför måste en ko kontinuerligt tvångsinsemineras och sedan skiljas från kalven för att människor ska få mjölken. Kor behöver alltså inte mjölkas.

Ungefär hälften av kalvarna är tjurar. De kan naturligtvis inte producera mjölk utan dödas vid ungefär ett års ålder. Korna själva får leva tills de är ungefär fem år, då de inte längre är effektiva, men en ko/tjur skulle kunna leva i 16–20 år. Komjölk bidrar alltså direkt till djurs lidande, särskilt som human slakt är något som inte existerar.

Öppna landskap är ett argument som bara framförs i Sverige för att försvara status quo. Naturligtvis finns det många andra sätt att hålla landskap öppna, utan att någon behöver dö i förtid.

Komjölk kräver oerhörda mängder vatten, antibiotika, kylning, rening, transporter, foder med mera. Dessutom subventioneras Sveriges mjölkproduktion med sju miljarder kronor varje år. Tänk vad vi skulle kunna utnyttja de skattepengarna till i stället!

Peter Kalmström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons