Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniels tro styrs av grundlagen

När Daniel Westling gifter sig med kronprinsessan den 19 juni förlorar han sin religionsfrihet, en medborgerlig rättighet, som alla svenska medborgare har utom kungahuset.

Annons

Enligt svensk grundlag av 1810 måste Daniel vara av evangelisk-luthersk tro enligt den oförändrade Augsburgska bekännelsen från 1530. I den kan man läsa att alla barn föds med synd, en åsikt som Svenska kyrkan tonat ner och som pingstkyrkan och baptismen helt tar avstånd från, men kungahuset måste behålla den i enlighet med grundlagen.

Här får vi också veta, att när Jesus återkommer till jorden ska han döma ogudaktiga människor till att pinas utan återvändo, och de som spridit judiska läror ska slås ner av de fromma. Så rent bokstavligt har rasismen en fot kvar i kungahuset. Men det är förhoppningsvis bara teoretiskt. Daniel måste också acceptera tron på jungfrufödseln.

Daniel Westling får nog offra en hel del av sin intellektuella hederlighet, när han flyttar in i kungaborgen, där 1500-talets kristendom ännu råder. Trots denna uppoffring kan han aldrig bli kung. Enligt successionsordningen (ändrad 1980) går kronan i arv i direkt nedstigande led från Carl XVI Gustaf, och det finns ju en prins och två prinsessor ”i reserv”. Om emellertid Daniel avlar ett barn med Victoria, blir äldsta barnet regent och bryter den för närvarande aktuella turordningen. Samlag går före lag. Daniel Westlings främsta uppgift är därmed given. Hur många droppar blod av ätten Bernadotte som sedan finns kvar i hans och Victorias barn, är ju i sig en intressant fråga.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons