Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt omdöme inte ursäktande

Ska vi välja riksdagsmän med dåligt omdöme?

I en intervju i HT säger riksdagsmannen Per Svedberg (S) att det som skedde inte hade med politik att göra, utan att det handlade om dåligt omdöme.

Annons

Detta får mig att fundera över varför vi väljer politiker. Inom alla områden finns ju tjänstemän som är sakkunniga inom respektive fack och med lång utbildning och erfarenhet inom sitt arbetsområde. Ändå väljer vi politiker som styr över dessa tjänstemän. Politiker som varken har utbildning eller erfarenhet inom respektive fackområde. Vad är det då vi vill att våra politiker ska bidra med, när det inte handlar om sakkunskap?

Vad jag förstår vill vi ha vettiga människor med lite vidare vyer än smalspåriga experter, som kan ha svårt att se utanför den fåra där de verkar. Vi väljer dem inte för deras kunskaper, utan för deras omdöme. Det är just ett gott omdöme som är min kravspecifikation på en politiker. Det är faktiskt det goda omdömet som är det allra viktigaste för en politiker.

Jag är nog inte ensam om att bli mörkrädd när man ser en riksdagsman säga att dåligt omdöme inte har med politik att göra. Att han kan göra ett bra jobb som politiker trots att han enligt honom själv saknar gott omdöme. Får jag fråga vad det är denne person ska bidra med?

Ännu värre är att denne politikers partikamrater stöttar honom och tycker att han duger som politiker, trots bevisat dåligt omdöme. Att ett idiotiskt beteende är ursäktat, dels för att han var full, och dels för att han bara hade dåligt omdöme. Vårt största politiska parti säger i och med det att gott omdöme inte är viktigt för en riksdagsman.

Vi andra människor får ta ansvar för om vi gör något dumt. Exempelvis i trafiken kan man inte ursäktas med att man var full eller hade dåligt omdöme. Men i politiken har man alltså lägre krav.

Jag kommer i alla fall inte att rösta in en riksdagsman med dokumenterat dåligt omdöme.

Partilös

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons