Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt betyg för S och V

Svenskt Näringslivs mäter varje år företagsklimatet i landets 290 kommuner och rankar sedan kommunerna från plats 1, bästa placering till den sämsta plats 290.

Annons

I 2012 års mätning får Ljusdal bättre placeringar i en del av mätningen och tappar placeringar i en annan del. Den samlade bilden för Ljusdal är emellertid att företagen upplever ett sämre företagsklimat 2012 jämfört med 2011. Kommunen tappar 40 placeringar och hamnar på plats 260.

I den delen av mätningen som bygger på statistik från Statistiska Centralbyrån visar Ljusdal framfötterna och får bättre placeringar än tidigare. För faktorn nyföretagsamhet klättrar kommunen 49 placeringar. För faktorn entreprenader klättrar kommunen 30 placeringar. Även för tre andra faktorer i statistikdelen klättrar kommunen. Det visar på ett livligt och starkt näringsliv full av entreprenörsanda.

I den del av mätningen som bygger på enkätsvar framträder en helt annan bild. Företagen värderar alla tolv faktorer som ingår i enkäten mer negativt än tidigare. Speciellt uppfattas skolans, medias, kommunalpolitikernas och allmänhetens attityder till företagande som mer negativt.

Varför två så helt olika bilder? Det verkar finnas en protest invävd i företagens mer subjektiva enkätsvar. Den politiska minoriteten S och V, som tagit på sig uppgiften att fortsätta att styra kommunen måste fundera över det. Enkätsvaren visar att S och V inte förmår att förbättra företagsklimatet trots att kommunen har tagit som mål att vi ska vara bland de 100 bästa företagen i rankningen. Ett dåligt företagsklimat slår mot oss alla i form av färre jobb och det har vi inte råd med.

Maria Troedsson (M)

ordförande Nya Moderaterna i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons