Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig politik värre än vargen

Ulla Johansson (18/4) vill se kor och får i hagarna och bävar för den dag då en tur på landet inte kan erbjuda en endaste kossa eller ett får att titta på.

Annons

Hon menar att bonden ger upp gentemot hotet från vargen.

Jag kan omöjligt se bara vargen som problemet. En långvarigt förd (socialdemokratisk) politik utarmade hela den svenska landsbygden. Det verkar inte heller som den nuvarande regeringen gör något särskilt för att få folk att flytta tillbaka till landsbygden. Hittills i år har Ljusdals kommun tappat en handfull invånare trots att vi välkomnat ett 30-tal personer från andra länder.

Så sent som på 1960-talet, då Ljusdals kommun hade nästan 27 000 invånare, kunde man se uppemot ett 40-tal mjölkpallar på en sträcka på en och halv mil, har jag fått berättats för mig. Numera ser man uppemot en 40-tal tomma hus på samma sträcka. På 50 år har kommunen tappat omkring 9 000 invånare.

Varför? Vad hände? Varghot var det i alla fall inte fråga om på 60-talet och framåt. Så det måste ha handlat om att skattetrycket på småbönder fick dem att ge upp sin livsstil och inkomstkälla, samt att byråkratin dränkte dessa människor som var väldigt bra på djur men inte på att hantera pappershögar. Den nya tiden gick dessutom inte ihop med årliga utlandssemestrar. Reklamen i media hade påverkan – stad bra, land töntigt. Så är det fortfarande.

De entusiaster som i dag kämpar med små och medelstora gårdar är till stor del hobbybönder som har sin utkomst av annat arbete. Djuren måste finansieras på något vis. Djuren kostar mer än de smakar. Skatten på dieselpriset har skenat i väg utan att ta hänsyn till region, och detta påverkar direkt höpriset för den som inte har egna ängar att slå.

Vargen gör säkert inte saken lättare för den som fått ett vargrevir i sin närhet. Vi har ju glömt bort det där med fåraherdens betydelse. Vilken svensk ungdom vill vara fåraherde i dagens Sverige?

Mitt eget enda problem är då jakthundar springer lösa, och detta trots att det inte är jakttid.

Det finns en rad faktorer som samverkar i att djurhållningen har utarmats på den svenska landsbygden och i Ljusdals kommun. Som jag ser det är decennier av illa förd rikspolitik som är den största boven. Byråkrati, centralisering och höga skatter är problematiken som fått folk att ge upp sina djur. Vargen? Javisst kan vi skylla allt på vargen om vi vill göra det enkelt för oss.

Per Ölund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons