Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för uppror mot svartmålningen av Arla

Nu är Rune Lanestrand på krigsstigen igen (
7/2
), skriver Jonas Carlgren, mjölkbonde och styrelseledamot i Arla.

Annons

Samme Lanestrand som för mindre än ett år sedan lika tvärsäkert som felaktigt hävdade att Arlas koncernchef Peder Tuborgh hade jobbat med öl bara för att han råkar heta Tuborgh. Lanestrand har varit flitig. Hans senaste alster om Arla har synts i ett tiotal tidningar. Tyvärr har han inte varit lika duktig på att sätta sig in i verkligheten för dagens mjölkbönder. Det han skriver om mejeribranschen går i bästa fall att applicera på 1980-talet, men någon relevans för 2016 har det sannerligen inte. Lanestrand skriver till exempel att man borde sätta stopp för Arlas misslyckade globalisering. Då har man inte förstått mycket. 

Fram till och med 1980-talet var den svenska mejeribranschen en skyddad verkstad. På 1990-talet förändrades allt. Branschen avreglerades, Sverige gick med i EU och mejerivarorna började flöda in över gränsen. Arla hade två val: Antingen såg man tyst på medan utländska konkurrenter tog över marknaden. Eller så började man hitta nya marknader för Arlaböndernas mjölk. Arla valde det senare. 

På lång sikt har den här strategin varit lönsam för Arlabönderna, trots ett antal svåra globala mjölkkriser. Hade Arla gjort som Lanestrand vill och stannat i Sverige hade landets mjölkproduktion gått samma väg som vår varvs- och tekoindustri. Som de allra flesta förstår så är det inte på grund av Arla som antalet svenska mjölkbönder har minskat från cirka 40 000 på 1980-talet till dagens 4 400. Tvärtom. Utan Arla hade vi varit ännu färre. 

Den stora majoriteten av alla anställda på Arla, inklusive vd Henri de Sauvage, jobbar stenhårt för Arlaböndernas bästa. Henri utredde internt, åtgärdade bristerna och sänkte kostnaderna med tio miljoner kronor.

Den globala mjölkkrisen har slagit hårt. Men det som skadar oss Arlabönder allra mest är den sortens häxbrygd av illvilja och okunskap som Lanestrand sprider över Sverige. 

Jonas Carlgren

mjölkbonde Linghem och styrelseledamot Arla 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons