Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ungdomslyft i Sandarne

Jag tycker inte att vi ska göra en könsfråga av hur barn och ungdomar i Sandarne ska få en mer innehållsrik fritid.

Annons

Det är inte där problemet huvudsakligen ligger.

Det problem man i stället kan identifiera är att barn i Sandarne väldigt gärna vill delta i en mängd olika aktiviteter i Sandarne, men det är ett magert utbud som erbjuds.

Söderhamns kommun har reserverat 25 miljoner för ungdomslyftet. Verkstäderna är ett resultat av dem, och verksamheten som bedrivs där är bra. Den har fått de resurser som man rimligen behöver för att många ungdomar med olika intressen skall kunna samlas och ha roligt.

Men precis som man själva berättar så har man svårt att locka barn och ungdomar från samhällena utanför centralorten Söderhamn. I undersökningen syns det också. 30 procnt av de svarande uppger att de gör ingenting på sin fritid. Men den gruppen har i samma utsträckning som alla andra angett en rad olika aktiviteter som de skulle kunna tänka sig att delta i.

Här tror jag att vi finner många barn i familjer där det bara finns en förälder, eller där den ena föräldern tvingas veckopendla. Här kan man också tänka sig familjer där det inte finns ekonomi till att skjutsa in till stan, eller där tiden inte finns till att skjutsa därför att arbetstiderna är som de är. Även bland dem som skjutsar så gott som dagligen finns det säkert en önskan om att skjutsa mindre ofta. Bil och drivmedel är dyrt, och man har svårt för att få tiden att räcka till.

Om Söderhamns kommun ska förtjäna titeln "Årets ungdomskommun" är det absolut nödvändigt att man börjar höja nivån på fritidsaktiviteterna även utanför centralorten. Satsningen som har gjorts på verkstäderna är helt fantastisk, men den har också skapat en avgrund mellan de som kan ta till sig det, och dem som inte kan.

Men det är också klart att om vi i Sandarne ska få det lite bättre, så behöver vi vuxna ställa upp.

Min syn där är glasklar. Alla barn måste vi ge chansen. Alla ska med!

Bernt Bergkvist

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons