Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för regeringen att agera

/
  • Vi ser att det är viktigare än någonsin att regeringen tydligt tar ställning för barn, precis med de ambitionerna Sverige hade när en valde att ratificera Barnkonventionen för 25 år sedan, skriver debattörerna.

Tusentals transitflyktingar har de senaste veckorna fortsatt sin resa till trygghet genom Sverige, skriver två debattörer från Rädda Barnens Ungdomsförbund och Ungdom mot rasism, som menar att regeringen måste hjälpa dem.

Annons

Många av dessa transitflyktingar har som ambition att fortsätta till Norge eller Finland för att söka asyl där. I Stockholm har det enligt aktivister fungerat relativt smärtfritt att kunna resa vidare till sitt destinationsland – fram till nu. SVT rapporterade för en månad sen (6/9) om polisens dygnet runt-närvaro i färjeläget i Trelleborg och på Malmö Centralstation. Närvaron är för att verkställa exempelvis Dublinförordningen som påtvingar flyktingar att söka asyl i det första landet de anländer till i Europa.

I ett Europa som just nu blir kallare ser vi konsekvenser där barn kommer i kläm. Många av de transitflyktingar som kommer till Sverige kommer som familjer, det handlar om människor, det handlar om barn. Barn som kommer med drömmar om trygghet och ambitioner om en framtid. Dessa drömmar blir istället ersatta av en polismyndighet som förvarstar hela familjer och påtvingar oftast en oönskad asylprocess i fel land.

Konsekvenserna av gränskontrollerna blir allvarliga inskränkningar på barnrätt, asylrätt och mänskliga rättigheter. RBUF tillsammans med UMR tror att flyktvägen måste vara laglig och hinderfri, från början till slut. Sverige får inte bli ytterligare en stat som bygger upp hinder på vägen till asyl och frihet, på bekostnad av Barnkonventionen och asylrätten. Den svenska antirasismen tillsammans med civilsamhället har förstått detta, nu är det dags för regeringen att agera.

Ungdom mot rasism och Rädda Barnens Ungdomsförbund vill se en värld där gränser inte hindrar barn från att kunna leva i frihet och få sina rättigheter tillgodosedda av vuxenvärlden. Det spelar ingen roll om det handlar om rätten att få söka skydd i ett annat land, eller rätt till lek vila och fritid; barn har rätt till en värld fri från bomber. I RBUF:s kongressutlåtande från den 13 september menar vi att vi drömmer om en värld där flykten inte ska behöva göras med livet på spel. Det innebär att hela flyktvägen ska vara säker, från början på flykten i ursprungslandet till destinationslandet. RBUF och UMR menar även att Sverige ska frångå/bortse från Dublinförordningen; flyktingbarn inte ska flyttas runt som boskap. Sverige ska inte fortsätta förhålla sig till en överenskommelse som separerar barn från deras familjer, då detta är en direkt kränkning mot Barnkonventionen.

Vi ser att det är viktigare än någonsin att regeringen tydligt tar ställning för barn, precis med de ambitionerna Sverige hade när en valde att ratificera Barnkonventionen för 25 år sedan. Asylrätten måste skyddas, barnrätten måste skyddas.

Jorge Londoño

förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund

Isabella Andersson

ordförande Ungdom mot Rasism

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons