Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att leverera

/
  • Inte lätt att vara svensk mjölkbonde i dag, menar hans Degerman som uppmanar oss att handla svenskproducerade mejeriprodukter.

Läget för jordbruket och i synnerhet för mjölkbönderna är nu så allvarligt att regeringen måste ta sitt ansvar, om vi ska ha några bönder kvar, skriver Hans Degerman.

Annons

Riksdagen har infört i och för sig rimliga krav på en sund djurhållning men som inte besvärar konkurrerande jordbruk i andra länder. Den av EU införda regleringen av mjölkproduktionen har i dagarna upphört och vårt land är nu därför vidöppet för utländsk konkurrens från utländska mjölkbönder med betydligt lägre miljökrav och krav på god djurhälsa. Till det kommer att vi har en regering med Miljöpartiet som inför kontinuerliga höjningar av priset på drivmedel. Regeringen borde ta initiativ till att förhandla med EU om möjligheter att rikta ett särskilt ekonomiskt stöd till landets mjölkbönder på grund av vårt lands höga krav på djurhälsa.

Efter den senaste sänkning av priset får mjölkbönder hos Arla i dag 2,64 kronor per liter mjölk. Det kostar för bonden en kr. till att producera samma liter. Med dessa förutsättningar är det lätt att förstå varför det läggs ned en mjölkgård i Sverige varje dag, oftast med flermiljonskulder för bonden.

När vi går och handlar har vi inga svårigheter att betala betydligt mer för andra drycker än mjölk. Till exempel kranvatten i petflaskor, läsk, sportdrycker och juice som avsätter frätskador på tandemaljen hos var tredje tonåring enligt en nyligen genomförd undersökning. Dessutom blir man fet och så småningom sjuklig av sockret i dessa drycker. Mjölk bygger upp i stället för att förstöra och man blir inte fet av den.

Det är svårt att föreställa sig ett Hälsingland utan jordbruk. Vårt vackra, varierade och leende landskap skulle mörkna av tråkiga produktionsskogar och sly. Det skulle bli ett tvärt avbräck för den växande turistnäringen i vårt landskap som skapar så många jobb och värden. Det skulle bli tråkigt att bo här och avfolkningen skulle ta ny fart.

Så det är av ren självbevarelsedrift vi bör försöka öka intäkterna för mjölkbönderna. Det kan ske genom regeringsinitiativ men vi enskilda konsumenter kan också göra insatser. Börja prata med era livsmedelsbutiker om de frivilliga höjningar av mjölkpriset, som redan har införts i några landskap. Handla svensk mjölk, ost och yoghurt, grädde och crème fraiche i stället för utländsk, som nu i allt större utsträckning importeras.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons