Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att sätta ett pris på miljön

Biosfären, och planeten jordens fysiska begränsning, sätter gränser för den ekonomiska tillväxten. Detta blir alltmer uppenbart för samhällsutvecklare.

Annons

I fokus står begreppet ekosystemtjänster, som syftar på de nyttigheter som människor får från naturen, såsom mat och färskvatten, biomassa, pollinering och ozonskiktets strålskydd .

Det handlar också om det som kallas kulturella ekosystemtjänster, till exempel det mänskliga behovet av att vistas i en grön miljö. Idag finns det mycket forskning som direkt visar på hälsoeffekter av att vistas i naturen.

60 procent av världens ekosystemtjänster används idag på ett icke hållbart sätt. Det hävdar Åsa Jansson, forskare på Beijerinstitutet. Planeten sätter gränser för tillväxten, och det är dags att ekonomerna hoppar på tåget, säger hon. Vi är extremt beroende av ett stort antal ekosystemtjänster. Problemet är att de flesta människor inte inser värdet av dem.

Kopplingen mellan biologisk mångfald och ekosystemtjänster är mycket stark. I stället för att bara prata rödlistade arter, borde vi också prata omkopplingen mellan biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

Förlusten av mångfalden leder till en utarmning av ekosystemtjänsterna. Vad har vi för någon reservplan, när vissa arter försvinner och ekosystemtjänsterna försvagas? Och hur gör vi för att inte försämra den biologiska mångfalden?

Ett sätt att möta problemet är att försöka sätta ett pris på mångfalden och ekosystemtjänsterna. Åsa Janssons forskning omfattar därför kvantifiering och värdering av ekosystemtjänsterna och den biologiska mångfalden.

En studie vid Uppsala universitet har till exempel räknat på nyttan av att jordlöpare och spindlar äter upp bladlöss, vars angrepp annars skulle minska havreskörden avsevärt. Detta kan enligt studien värderas till 600 miljoner kronor.

Vilka har störst ansvar för att värna ekosystemtjänsterna? Mitt svar är – den rika världen, som har mest resurser, och orsakar i särklass mest miljöförstöring. Den rika världens moraliska skyldighet att gå före innebär dels att det fattigas intressen ska ställas i centrum, dels att ett pris ska sättas på miljön.

Det finns goda erfarenheter av bådadera.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons